VIDEO: Srbija gubi i Vojvodinu – Osamostaljenje pred vratima

KOMENTARI SRPSKO-KANADSKOG NOVINARA USZBURKALI JAVNOST – Prosrpski orijentirani novinar Boris Malagurski, inače Kanađanin iz Vancouvera poznat po dokumentarnom filmu “Težina lanaca”, odlučio se osvrnuti na sve intenzivnije pitanje osamostaljenja Vojvodine u svom najnovijem videu “Fracturing Serbia: Is Vojvodina the Next Powder Keg?”

Photo: wikipedia
Autor navodi činjenicu da nitko nije obraćao pozornost na navode ‘The Economist’ magazina iz 2005. da Vojvodina i Kosovo imaju podjednaku šansu za samostalnom državom. Gledatelje poziva da obrate pozornost i na ustav Jugoslavije iz 1974. u kojem je Josip Broz Tito dao autonomiju tim dvima pokrajinama. Vojvodinu opisuje kao ‘plodnu ravnicu stoljećima izrabljivanu od strane vanjskih moćnika, naročito Mađara.’ Također ga zanima zašto je Vojvodina jedina europska pokrajina s takvim ustrojem i pita se ima li želja za autonomijom veze s ‘posebnim pravima vojvođanskih manjina’ nakon čega zaključuje da Mađara brojčano ima više u Slovačkoj i Rumunjskoj. Kao drugi možebitni razlog spominje ‘autonomiju koju je Vojvodina uživala u Austro-Ugarskoj’, te je uspoređuje s Dalmacijom i Slavonijom koje danas ne traže nezavisnost s obzirom na povijesno naslijeđe.

Kao vlastiti i glavni razlog želje za nezavisnošću Vojvodine navodi ‘kritički stav prema Beogradu’. Mišljenje kako Beograd doslovno potkrada Vojvodinu dijeli veći dio Vojvođana – neovisno o narodnosti, što je po Malagurskom istina jer porezi i zarade od privrede odlaze u Beograd. Taj problem bi riješio još većom autonomijom Novog Sada, no onda ostaje realno pitanje što bi Beograd na to rekao.

Na kraju cilja na moguću povezanost CIA-e i nezavisnog novinarskog društva Vojvodine, kao i njihovu poveznicu s Otvorenim društvom Georgea Sorosa, Centrom za kulturnu dekontaminaciju i Helsinškim odborom za ljudska prava koji kreiraju javno mnijenje pod palicom Nenada Čanka. Taj kontroverzni političar je, po njegovom mišljenju, nakon 15.8. i najave osnivanja Autonomnog fronta Vojvodine osnovao ‘protuustavnu grupaciju koja želi dovesti tzv. vojvođansko pitanje na međunarodnu razinu’.

Kanadski novinar John Bosnitch navodi kako je povratak Vojvodine Srbiji bio samo ‘prirodno spajanje srpskih dijelova otkinutih imperijalističkom politikom’. Postavlja pitanje logike odcijepljenja Vojvodine, ako broj srpskog stanovništva premašuje 60%, te ga zanima što se s time želi dobiti. Nama posebno kontroverzna usporedba dolazi s Bosnitchevim navođenjem Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj kao poveznici.

Američki povjesničar Serge Trifković Vojvodinu opisuje kao ‘koncept stremljenja Srba u Austro-Ugarskoj ka samoočuvanju i priznanju’. Dodaje i kako je ‘ironično da se u današnje vrijeme Vojvodina dovodi u posve suprotan kontekst od onoga u prošlosti – želji za osamostaljenjem’. Nenada Čanka opisuje kao ‘Srba po rođenju, te nadnacionalnog čovjeka modernog doba po ideologiji’ dok ga Malagurski optužuje za želju ‘pripojenja Srijema Hrvatskoj’.

Možemo zaključiti kako se zasigurno nešto ‘kuha’ čim kada pitanje neovisne Vojvodine sve češće dolazi na glavne stranice medija, naročito onih svjetskih. Zlobnici bi rekli da je priča blizu realizacije ‘pošto je i srpska dijaspora na nogama i aktivirana’.

{youtube}5G458-rhDOA{/youtube}

Ratko Martinović/DNEVNO.hr

Odgovori

Skip to content