SLUČAJ BUKLIJAŠ: ULIČARSKA IDEOLOGIJA NA VRATIMA EUROPE

ČOVJEKU OSUMNJČENOM ZA KRIMINAL SMETAJU KRIŽEVI   Donosimo priopćenje predsjednika HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA, GRADA SPLITA, u vezi  arogantne inverzije B. Buklijaša, bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Splitu

HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR GRADA SPLITA
GRADSKI ODBOR
Split, 9. srpnja 2013.

{jathumbnail off}Vezano za članak objavljen u „Slobodnoj Dalmaciji“ od 4. srpnja 2013., pod naslovom „Buklijaš: Kad sam vidio raspelo u uredu policije, znao sam da sam ‘gotov’!“, Hrvatski časnički zbor Grada Splita, daje slijedeće očitovanje:
O samom tekstu ne bi bilo potrebno posebno govoriti jer je prazan i podcjenjivački u odnosu na čitateljstvo Slobodne Dalmacije, da nije sugestibilnog i sadržaja i naslova koji vrijeđa kršćane i sve one koji su s križem i krunicom oko vrata branili Domovinu.

Naime, u naslovu, kao i u tekstu, bila je namjera ustvrditi da je križ upravo povezan s nečim nepoštenim, podmetačkim. Nije potrebno niti govoriti o g. Buklijašu, čiji se ljudski profil vidi i iz same izjave kao merituma samoga predmeta sumnjičenja i razloga uhićenja.

Izjava prof. Buklijaša, bivšeg dekana i visokopozicioniranog SDP-ovog dužnosnika, govori u kakvu vremenu živimo i kakvi su pojedinci na mjestima koja osiguravaju zdravo školovanje i osposobljavanje za budućnost naše djece. Nepojmljivo je koja je to intelektualna i moralna razina koja dopušta ovakvu zamjena teza – prebaciti temu sa SUMNJE U KORUPCIJU na “PROBLEM” RASPELA U JAVNOJ INSTITUCIJI.

Posebice je žalosno i znakovito da niti jedan medij nije objavio informaciju kako je osoba osumnjičena za korupciju visoki dužnosnik SDP-a, bivši vijećnik i predsjednik kluba u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Očito je da bi se ove pojedinosti stavile u prvi plan, i na „sva zvona“, da je, kojim slučajem, bilo riječ o hrvatskom branitelju, članu ili osobi bliskoj nekoj drugoj hrvatskoj stranci. Očito u današnjoj Hrvatskoj, medijski aršini ne mjere isto. Ne bi to ni bilo toliko osjetljivo i pogubno za Hrvatsku kada se to ne bi događalo svakodnevno i gotovo u svim medijima koji biltenski štite i propagiraju aktualnu vlast i njezinu ideologiju.
To im je zajedničko i jedino uspješno područje kreativnosti, dosljednosti i učinkovitosti.

S obzirom na vrijeme u kojem živimo, vrijeme kad je Hrvatska članicom Europske unije, zajednice država i naroda sa zapadnim standardima slobode i demokracije, Buklijašova izjava doista podsjeća na riku predpovijesnoga grintavog pojedinca koji ne zna ništa o vremenu u kojem živi. Po njemu kršćanstvo znači neku njegovu procijenjenu i doživljenu policijsku nepravdu i torturu. On kao da se pita i čudi: kako je moguće da njega, ateistu privodi i za nešto sumnjiči policija u vrijeme dok su na vlasti „njegovi drugovi!“ Da, moguće je to, uz pomoć ovakvih medija danas u Hrvatskoj. Time se mogu poslužiti samo preostali članovi bivše komunističke partije koji se batrgaju u svojoj mutnoj memoriji, i preplavljuju Hrvatsku kao neki neugodni i opasni virus koji od Hrvatske radi ideološku karantenu kao presedan država oslobođenih komunizma 90-ih.

Začuđujuće je i uvredljivo, za jednu nacionalno i prirodno zdravu Dalmaciju, kada takve izjave i vrijednosni pristup, promovira najveći i najpopularniji dalmatinski dnevni list. Poistovjećuje li se time „Slobodna Dalmacija“ potvrđujući i afirmirajući isti moralni i svjetonazorski profil poput g. Buklijaša? Je li i ona ponosno ateistička kao g. Buklijaš? Mi to razumijemo, jer takvi ljudi mogu biti samo ateisti, ali vjerovali smo i vjerujemo da je „Slobodna“ list svih građana Dalmacije, da osjeća i poznaje vrijednosti svojih čitatelja! Ovako ona izgleda pristrana i da i otvoreno antikršćanska, a onda dobrim dijelom antidržavna i antiljudska.
Moramo priznati, da se ne osjećamo baš dobro ni ugodno u sredini u kojem nas ovako postupanje i najčitanijih novina, čini zabrinutim, frustriranim pa i tužnim.

Uz jednu eksplicitno odioznu i primitivnu izjavu o križu kao vjerskom, ali duboko kulturnom simbolu, uz opremu s dodatnom rugalačkom fotomontažom, ne možemo se drukčije niti osjećati.

Zahvaljujemo na razumijevanju za razloge i sadržaj i primjereno objavljivanje našega očitovanja.

S poštovanjem,
PREDSJEDNIK HČZ-a
GRADA SPLITA
Zoran Buzdovačić

Odgovori

Skip to content