Melanija Trump zaprijetila Sloveniji

Odvjetnički ured koji zastupa interese Melanije Trump u Sloveniji upozorio je da je ime i prezime nove američke Prve dame zaštićeno kao brend te da ga se ne smije koristiti u komercijalne svrhe.

Budući da se pojavljuju ideje o korištenju imena Trump i Melania Trump u komercijalne svrhe, naglašavamo da su ona zaštićena i da se komercijalno mogu koristiti samo uz njihovu suglasnost, navela je u izjavi za javnost odvjetnica Nataša Pirc Musar iz ureda Pirc, Musar i partneri u izjavi za javnost.

Ta se zaštićena imena, osim toga, ne smiju upotrebljavati na način koji može povrijediti pravo na čast, dobro ime i dostojanstvo osoba koje ih nose, upozorila je Musar. Ona je u ime Melanije Trump već pokrenula pravni postupak protiv novinara tabloida Suzy, u kojem su tijekom američke predsjedničke kampanje bili objavljeni nepotvrđeni navodi iz karijere Melanije Trump kao fotomodela, zbog kojih je protiv autora pokrenut postupak zbog klevete.

Nakon udaje za Trumpa, Melania Trump, rođena u Sloveniji kao Melanija Knavs, razvila je liniju dizajnerskog nakita sa svojim zaštićenim imenom, a Trump je svojedobno kao poduzetnik imao petogodišnji ugovor sa slovenskim proizvođačem kristala iz Rogaške, koji je za neke njegove objekte izradio kolekcije kristalnih čaša i lustera, ali je ugovor istekao prošle godine, kad je Trump najavio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima.

Nakon euforije koju je Trumpov izbor izazvao širom Slovenije zbog toga što je njegova supruga slovenskog podrijetla, neki su tu činjenicu pokušali komercijalno iskoristiti. Tako je jedan lokal u Sevnici, gdje je buduća prva dama SAD-a provela djetinjstvo, odmah lansirao slasticu Melanija, na oglasima preko društvenih mreža reklamiran je i “Med iz domaćeg vrta Melanije Trump”, a čak je i najveća novogodišnja jelka, postavljena prošlog tjedna u središtu Ljubljane, nazvala Melanijinim imenom.

Najviše koristi od uspjeha Donalda i Melanije Trump na izborima u Americi imao je ipak slovenski turizam, jer se očekuje veliko povećanje noćenja američkih turista na Bledu, u Postojni i Ljubljani, a profitirali su i političari skoro se utrkujući tko će Melaniji i “slovenskom zetu” što prije i srdačnije čestitati.

Ipak, najveći uspjeh za slovensku politiku od izbora u SAD-u bio bi ako stvarno uspije ideja da se prvi susret Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina održi u Sloveniji, navode slovenski mediji. Tu je ideju premijer Miro Cerar iznio u telefonskom razgovoru s Trumpom, nakon što ga je nazvala Melanija Trump. Za slovensku bi politiku najbolji datum za taj susret bio negdje oko proslave državnog praznika, Dana državnosti 25. lipnja, a vjeruje se da bi lokacija bila Brdo kod Kranja, gdje su se svojedobno prvi put sastali George W. Bush i Vladimir Putin.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content