Ivo Stier: Cilj hakerskog napada su bile informacije koje su se odnosile na vanjsku i sigurnosnu politiku

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier izjavio je za HRT da se hakerski napad na sustav Ministarstva vanjskih poslova dogodio za mandata prošle vlade te ponovio kako ni jedna informacija od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku nije kompromitirana.

-Cilj napada su bile informacije koje su se odnosile na vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu euroatlantskih organizacija, ali nijedna informacija od strateške važnosti nije kompromitirana – istaknuo je Stier.

Kako bi se dodatno zaštitile klasificirane informacije Stier je najavio model suradnje MVEP-a i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). O tome je već razgovarao s ravnateljem SOA-e. Potvrdio je medijska nagađanja i kazao da je, prema dostupnim informacijama, postoje indicije da je napad došao s istoka.

-Tim se informaciama bavi SOA – kazao je Stier.

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je da je o hakerskom napadu u listopadu na njegovo ministarstvo odmah informirao tadašnjeg premijera, a svog nasljednika Stiera izvijestio je o tome kod primopredaje dužnosti, ističući da su tada poduzete sve mjere za zaštitu podataka i nacionalne sigurnosti.

-Obavještena su i tijela zadužena za sprečavanje i otklanjanje problema vezanih za sigurnost informacijskih sustava u državnoj upravi – istaknuo je Kovač.

R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content