Pater Ike Mandurić predlaže da se snimi dokumentarni film o nastanku dokumentarnog filma “15 minuta – masakr u Dvoru”

Pater Ivan Ike Mandurić na svom se facebook profilu dotakao dokumentarnog filma „15 minuta – masakr u Dvoru“ koji je ponovno podigao prašinu nakon što je prikazan u Kanadi u udarnom terminu. Riječ je o filmu u kojem su hrvatski vojnici prikazani kao počinitelji monstruoznog zločina pokolja nad mentalnim bolesnicima u Dvoru, a pater Ike je to komentirao ovako:

https://www.facebook.com/imanduric/posts/10207459587359603

Na prikazivanje ovog filma je reagirala predsjednica koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata Zorica Gregurić, koja je u otvorenom pismu ministru vanjskih i europskim poslova Davoru Ivi Stieru između ostalog napisala „Ovo je izravno podrivanje hrvatske države, hrvatske vojske i ozbiljna ugroza i kompromitacija obrambenog Domovinskog rata i hrvatskih interesa. Vrijeme je da hrvatska diplomacija preuzme aktivniju ulogu u obrani istine o Domovinskom ratu i stane na kraj onima koji ju bez ikakve odgovornosti vrijeđaju!”

Podsjetimo, nakon što je dokumentarni film ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ izazvao žestoke reakcije u Hrvatskoj, u ime 32 braniteljske udruge, predstavnici branitelja predali su ministru kulture zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara.

U zahtjevu se, između ostalog, navodi kako je potpisom Hrvoja Hribara, ravnatelja i odgovorne osobe javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), odobreno 250.000,00 kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske za produkciju dokumentarnog filma danskih autora ’15 minuta – Masakr u Dvoru’.

Film je na natječaj za audiovizualnu proizvodnju prijavio Nukleus Film iz Zagreba, a riječ je o koprodukcijskoj kući odgovornoj za financiranje i distribuciju na teritoriju ‘bivše Jugoslavije’.

U filmu ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ krivnja za počinjenje zastrašujućeg zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. potpuno neutemeljeno pripisana je pripadnicima Hrvatske vojske.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content