OGLASIO SE: Pupovac ljutito reagirao zbog HOS-ovog natpisa u Jasenovcu

Izvor slike: faH

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, na društvenim mrežama reagirao je na postavljanje HOS-ova spomenika u Jasenovcu. Evo što je napisao.

‘Danas je točno mjesec dana da je u centru Jasenovca, u kojem je za vrijeme 2. svjetskog rata bio logor Kozara, a nedaleko od njega logor Ciglana, dva od nekoliko koncentracijskih logora u sistemu ustaškoga logorskog kompleksa Jasenovac, podignuta spomen ploča 1991. godine poginulim pripadnicima 1. satnije “Ante Paradzik” Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a).

Na ploči pored imena poginulih nalazi se i pozdrav “Za dom spremni”, službeni pozdrav ustaškog pokreta, službeni pozdrav NDH i pozdrav kojim su se pozdravljali oni koji su odgovorni za smrt preko 80.000 dosad poimenično propisanih žrtava – Srba, Roma, Židova i antifašista (mahom Hrvata) u razdoblju od 1941. do 1945.

Danas je treći dan otkako je portal Novosti objavio tu informaciju. Do danas nitko od nadležnih predstavnika vlasti odgovornih za ustavnost (RH je sljednica ZAVNOH-a) i zakonitost (zabrana isticanja i veličanja nacističkih znamenja, te vrijeđanja žrtava genocida) nije reagirao. Nitko.

Kad se u Jadovnu, drugom logoru po strahotama i broju ubijenih u prvim mjesecima NDH, pojavi netko sa sumnjivim ili “sumnjivim” natpisom ili obilježjem, policija odmah izdvaja one koji na komemoraciju dolaze sa znamenjima ili porukama koja se prepoznaju kao četnička.

U slučaju Jasenovca nije bilo policije, kao što zasad nije bilo ni državnog odvjetništva, kao što zasad ne čujemo ni najviše predstavnike države.

Hoćemo li ponovo čuti optužbe, kao što smo ih čuli tokom ovogodišnje komemoracije u Jasenovcu, da svojim nedolaskom na službenu komemoraciju vrijeđamo sjećanje na žrtve?

Ili će se službene komemoracije i rad Memorijalnog područja “Jasenovac” zasnivati na toleranciji vrijeđanja i negiranja žrtava logora smrti kao što je bio Jasenovac?

Ovaj put u Jasenovcu samom’, napisao je Pupovac.

Danas je točno mjesec dana da je u centru Jasenovca, u kojem je za vrijeme 2. svjetskog rata bio logor Kozara, a…

Gepostet von Milorad Pupovac am Sonntag, 4. Dezember 2016

Izvor: direktno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content