”Muka svetog Dujma” večeras u Saloni

Na Manastirinama (Salona) će se u večeras s početkom u 21,00 sat, u sklopu Solinskog kulturnog ljeta  izvesti kazališna predstava “Muka svetog Dujma” Dramskog studija Ilirik.

Predstava govori o posljednim danima života splitskog patrona i salonitanskog biskupa Dujma koji je 304. godine podnio mučeničku smrt u Saloni.

{jathumbnail off}Te godine, u Dioklecijanovim progonima stradao je veliki broj kršćana, Domnio, Mauro, Septimije, Antiohijan, Gajan, Paulijan, Telije, Asterije i Anastazije. U predstavi se pojavljuje i car Dioklecijan koji neposredno prije svoje smrti (oko 313. g.) bolestan i sam luta palačom u Aspalathosu. U snoviđenjima mu dolaze razne utvare i demoni. Za razliku od cara Dioklecijana koji je ambivalentna i nestabilna ličnost, biskup Dujam je prikazan kao moralna vertikala grada, borac za ljudska prava koji ni pod koju cijenu ne želi pogaziti svoje ideale i iznevjeriti Krista.

On zastupa autentično kršćanstvo i od vjernika traži da budu ustrajni i u najljućim mukama. No, nažalost, neki kršćani su se i u Saloni odmetnuli, izgubili vjeru i snagu. Drugi su ostali do kraja uz biskupa Dujma svjedočeći snagu vjere i molitve. Na cara Dioklecijana veliki utjecaj je imao njegov suvladar na istoku cezar Galerije, pa će kraj mukama za kršćane u Iliriku nastupiti tek nakon proglašenja Milanskog edikta o toleranciji 313. godine kada je car Konstantin dopustio slobodno ispovijedanje nove vjere.

Dramu “Muka svetog Dujma’’ autorice Silvane Dragun režirao je Rade Perković, bivši intendant splitskog HNK, a koreografiju potpisuje Luciano Perić, voditelj plesnog teatra Glazbene mladeži Split. U glavnim ulogama nastupaju Marko Kapitanović, Ivana Giove Župa, Marko Duvnjak, Petar Buljević, Marijan Grbavac i drugi. Glazbu za predstavu napisala je Danijela Sisgoreo Morsan, pjeva Danijela Babić, a za zvučne i vizualne efekte pobrinuli su se Bruno Pavić i Gildo Bavčević.

HUB

 

 

Odgovori

Skip to content