Večeras polufinale s Mađarima

Hrvatska i Mađarska za svjetsko finale, počinje borba za odličja

{jathumbnail off}Hrvatski vaterpolisti večeras će imati novi izazov na Svjetskom prvenstvu u Barceloni, gledajući tradiciju, teži od svih dosadašnjih. Australija je u četvrtfinalu bila vrlo tvrd orah, a dva dana nakon te utakmice, Ivica Tucak i njegovi izabranici ići će na Mađarsku, koja se, sudeći po nastupu među posljednjih osam, podignula u pravo vrijeme, kada je na red došla borba za odličja…

Sretni ostvarenim rezultatom, ali manje sretni prikazanom igrom, hrvatski vaterpolski reprezentativci ostavili su za sobom teško izborenu četvrtfinalnu pobjedu nad Australijom. Momčad koju vodi Ivica Tucak se prolaskom poslije produžetaka probila u zonu odličja, izborivši polufinalni ogled s Mađarima, koji su već stari poznanici na velikim natjecanjima. Barem na papiru.

Pripremajući se za ogled koji će početi u 20:15 sati, Hrvatska će razmišljati o suparniku koji je puno drugačiji nego na dosadašnjim velikim natjecanjima. Nakon prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu, na kojima su u četvrtfinalu izgubili od Italije, Mađari su se okrenuli uvođenju mlađih igrača u reprezentaciju, pa je Tibor Benedek, koji je od ove godine na klupi, u Barcelonu doveo sastav s puno izmjena u odnosu na London. Nema više Szecsija, Kasasa, Kissa, Birosa, Adama Steinmetza, Tamasa Varge… Na ovom SP-u igra mlađa, osvježena mađarska vaterpolska reprezentacija, s dolaskom korak dalje nego im je uspjelo lani na OI.

Momčad koju vodi Tibor Benedek u prvom krugu nije bila osobito uvjerljiva, s porazom od Srbije (13:10), očekivanom pobjedom nad Kinom (13:5) i 9:9 protiv Australije, koju su dobro upoznali i Tucak i njegovi izabranici. Susret s Kazahstanom u osmini finala Mađarima nije bio problem (16:7), a kao manji problem nego se očekivalo pokazali su se i Grci, od kojih su u četvrtfinalu bili jači s 9:3. Bila je to utakmica u kojoj su se Mađari riješili svih briga u posljednjoj četvrtini, koju su dobili s 4:0, a u dolasku do pobjede, s po dva pogotka vodili su ih Norbert Hosnyanszky, Denes Varga i Krisztian Bedo. Vratar Viktor Nagy obranio je 12 od 15 suparničkih udaraca.

Sudeći po prikazanom među posljednjih osam, obnovljena Mađarska bit će teška prepreka također obnovljenoj Hrvatskoj, bez svih aduta koji su bili na raspolaganju Ratku Rudiću na prošlogodišnjem putu do olimpijskog zlata, a dakako, sada i bez Rudića na klupi. Tko će biti jači u borbi dvoje osvježenih i može li momčad koju vodi Ivica Tucak već na ovoj prepreci osigurati odličje i otići u borbu za svjetski naslov, doznat ćemo večeras.

U drugom polufinalu srest će se Crna Gora i Italija, a ta utakmica na rasporedu je nakon hrvatskog nastupa, s početkom u 21:45 sati.

Vaterpolo, SP Barcelona, polufinale:
Hrvatska – Mađarska (20:15 h)

Odgovori

Skip to content