Liniću zašto provodite teror?

Ruža Tomašić pita Linića: Zašto provodite teror među ugostiteljima?! 

 

{jathumbnail off}Ruža Tomašić, saborska zastupnica i predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević uputila je otvoreno pismo ministru financija Slavku Liniću.

– Poštovani gospodine ministre,

Kao predsjednica parlamentarne stranke i zastupnica u Europskom parlamentu osjećam se dužnom reagirati na teror koji provodite među hrvatskim ugostiteljima. Smatram kako je neutemeljeno haračenje, koje ste uveli kao metodu krpanja rupa u proračunu nastalih upravo Vašim lošim procjenama, posljednji čavao u lijesu ionako posrnulog hrvatskog gospodarstva.

Malo je ugostiteljskih objekata koji usred radnog vremena imaju potpuno usklađeno stanje u blagajni s vrijednošću izdanih računa, a stanje nije ništa drugačije kad su u pitanju veliki trgovački lanci, ali za rigorozno kažnjavanje tih gospodarskih subjekata niste naročito zainteresirani. Oni, kao što ste i sami rekli, neće biti zatvarani i time javno anatemizirani niti će im poslovanje i ugled biti narušeni takvom akcijom. Otužno je gledati kako i navodni socijaldemokrati svim silama štite „krupne igrače“ nauštrb malog hrvatskog čovjeka, radnika i poduzetnika.

Vjerujem kako ste i Vi svega toga svjesni, kao što ste svjesni i da su se Vaše projekcije punjenja državnog proračuna fiskalizacijom, a na kojima se isti dobrim dijelom temelji, pokazale potpuno deplasiranima. Podsjećam, u konačnom prijedlogu Zakona o fiskalizaciji Vaše su projekcije govorile o 500 milijuna kuna koje će fiskalizacijom dospjeti u proračun RH u prvoj godini, dok se za naredne godine predviđa čak milijardu kuna prihoda. Ovim Vas putem pozivam da hrvatskoj javnosti otvoreno kažete koliko ste u prvih sedam mjeseci tekuće godine uprihodovali od fiskalizacije koja je najavljena kao spas domaćeg gospodarstva.

Hajka na ugostitelje utemeljena je na porastu prijavljenog prometa u tekućoj godini, za kojeg tvrdite da je zbog fiskalizacije porastao za 50%. Ovim Vas putem želim uputiti kako je smanjena stopa izlaznog PDV-a na ugostiteljstvo od 10% osnovni razlog zašto se ovakav fenomen dogodio jer je većina ugostitelja u preplati poreza i apsolutno im se isplati prijavljivati sav promet.

Složit ću se s Vama kako fiskalizacija označava uvođenje reda i smatram kako će svaki odgovorni građanin i političar to podržati. Ono što fiskalizacija u ovom trenutku neće donijeti, i to je svakim danom sve jasnije, jest pojačani priljev novca u državni proračun. Vi ste, gospodine ministre, tvrdili kako će upravo povećani prihod proračuna biti glavni dobitak cijelog procesa i zbog toga morate snositi odgovornost.

Također, ovim putem tražim da obavijestite hrvatsku javnost o broju nepravilnosti vezanih uz neplaćene prekovremene sate radnicima i nepoštivanje elementarnih prava sezonskih radnika, a na koje su Vaše inspekcije morale naići. Ili se one bave samo zatvaranjem ugostiteljskih objekata kojih, prema riječima Vaše pomoćnice i ravnateljice Porezne uprave gospođe Nade Čavlović Smiljanec, ionako ima previše?

Filter za svaki oblik djelatnosti je samo tržište i ono bi trebalo određivati kojih je djelatnosti previše te koji će subjekti koji se bave tim djelatnostima propasti, a nipošto se time ne bi trebalo baviti ministarstvo ili Porezna uprava.
Za kraj Vas želim priupitati u čije džepove planirate posegnuti nakon što ispraznite one ugostiteljske?- “? – navodi Ruža Tomašić u pismu Slavku Liniću.

 

 Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content