Izjava povodom osporavanja prava na priziv savjesti

Pravo na priziv savjesti osnovno je ljudsko pravo i sastavni je dio slobode mišljenja koje je priznato na međunarodnoj razini, a u praksi se ostvaruje u većini država svijeta, ističu u zajedničkoj izjavi HKLD i HKDMST 

{jathumbnail off}Potaknuti novim slučajevima u zdravstvenoj djelatnosti vezanim uz pozivanje djelatnika na pravo priziva savjesti, osporavanjem tog prava i proizvoljnim tumačenjima propisa iz kojih proistječe te u nastojanju zaštite i osiguranja prava na priziv savjesti Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) i Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) dali su zajedničku izjavu u kojoj ističu da je “pravo na priziv savjesti osnovno ljudsko pravo i sastavni je dio slobode mišljenja koje je priznato na međunarodnoj razini, a u praksi se ostvaruje u većini država svijeta”.

“Svim zdravstvenim djelatnicima koji su odbili sudjelovati u postupcima i zahvatima koji nisu u skladu s njihovom savjesti, etičkim, vjerskim ili moralnim nazorima (a time nisu uzrokovali trajne posljedice za zdravlje ili nisu ugrozili život pacijenta ) pružamo punu potporu. Istovremeno izražavamo zabrinutost i čuđenje zbog samovoljnih osporavanja i proizvoljnog tumačenja prava proisteklog iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Ustava i zakona koji se primjenjuju u Republici Hrvatskoj”, navodi se u izjavi koju potpisuju predsjednik HKLD-a dr. med. Franjo Turalija i predsjednica HKDMST-a Tina Jelić Balta.

Izvor: IKA

 

Odgovori

Skip to content