Antikatolička propaganda na Veliku Gospu

Prikazan uoči i na samu svetkovinu Velike Gospe na Z1 televiziji, film Poruke s neba, još je jedan u nizu pokušaja diskreditiranja Katoličke crkve od strane reformiranih kršćana. Ovoga puta tema je bila: Ukazanja Blažene Djevice Marije

 

{jathumbnail off}Autor je, vjerojatno namjerno, napravio nevjerojatnu pogrešku (čitaj: podvalu), tako što je protestantskoj teologiji utemeljenoj u sola scriptura, suprotstavio citate iz uglavnom nepotvrđenih objava BDM, a ne katoličke teologe i mariologe. Tako se kroz cijeli film provlačio umjetni dijalog koji se vodio između „vrlih“ protestantskih tumača Božje riječi i po njima lažne a ne stvarne Isusove majke Marije, koja se po njima zapravo nigdje ne ukazuje jer, niti to može, niti to Bog želi. Dakle, ukazanja BDM su po autoru filma obmana sotone koji se može uvući u Crkvu, pa zavesti čak i odabrane.

Na trenutke autor se želio predstaviti kao demokrat pa je otvorio prostor za konvertite, dvojicu bivših protestantskih pastora koji su prešli u Katoličku crkvu i postali i katolički svećenici, ali njihove izjave su šture, uglavnom vrlo kratka svjedočenja osobnih razloga za tu odluku, ali nikako ne i podrobno elaboriranje biblijskih tekstova kojima su s druge strane protestantski teolozi doslovno tukli po glavama katoličkih heretika. Cijela ta teološka „demonstracija moći“ nije ostavljala nimalo prostora za drugačije mišljenje niti u promilima, a biblijske tekstove koji bi mogli napraviti malo mjesta za Mariju i mogućnost njezina ukazanja kroz povijest pa sve do današnjih dana, autor je skrivao k’o zmija noge.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da je jedna lokalna komercijalna TV pristala prikazati ovaj film na najveći marijanski blagdan? Jesu li urednici bili svjesni da je riječ o antikatoličkoj propagandi a k tome i lošem dokumentarcu? Dakako, svatko ima pravo vjerovati u što želi, a bilo je i gorih filmova od ovoga, ali ostaje dojam kako je projekcija na taj dan, sve samo ne slučajna, dakle tempirana. Šteta da su se reformirana braća odlučila na ovaj korak. Ne treba li nam svima dijalog i zajednički projekti, poput zajedničke evangelizacije koju je u enciklici Evangelii nuntianci zagovarao papa Pavao VI? Ovakvi nas sadržaji mogu samo udaljiti (ili ipak možda nekim čudom približiti)? Oni koji su pokušali dijalogizirati ili surađivati s „kršćanima na drugi način“ znaju koje i kave to rizike i poteškoće sa sobom nosi. No, sasvim sigurno, volja Božja je da svi budu jedno – „jedno stado i jedan Pastir“, a to bez mukotrpne izgradnje zajedništva neće ići.

A što se tiče ukazanja BDM u raznim svetištima, poruka svima koji u to ne vjeruju ili sumnjaju, bila bi: Otiđite i uvjerite se kao što su to do sada učinili mnogi prije vas. Npr. zahvaljujući ukazanjima u Međugorju je u samo jednoj godini osam anglikanskih pastora prešlo u KC a njih šestorica postali su katolički svećenici. To nije spomenuto u filmu Poruke s Neba a i da je, bilo bi protumačeno kao: „Jadni ljudi, zaveo ih sotona.“ Zaveo, pitanje je samo – koga?

Izvor: Dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content