Žnjanski ugostitelji ljuti zbog najave rušenja: Prema papirima sve je legalno

Foto Tom Dubravec / Hanza Media

– Smatram da je ovo obično političko prepucavanje i igra, koja ne ide u korist ni ugostiteljima, ni zaposlenicima, a ni građanima, već vlasti koja ima interese od budućeg prostora – smatra Nedjeljko Nikolić, vlasnik ugostiteljskog objekta “Cukarin”, kojega je, kao i ostale vlasnike kafića i zabavnih objekata informacija o raspisanom natječaju za “čišćenje” ugostiteljskih objekata na žnjanskom platou veoma razljutila.

Ne samo da ih je razljutila činjenica da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisalo natječaj za uklanjanje objekata, već im nije jasno zašto se njih ništa ne pita.

– Nije mi jasno, zašto se gradske vlasti nisu udostojile organizirati sastanak s nama ugostiteljima kako bismo razgovarali o ovome? Uvijek nas se optužuje za nelegalne radnje, no tu je papirologija koja potvrđuje kako je sve legalno, a mi za naš prostor plaćamo visoke cijene – kazao nam je Nikolić, dodavši kako bi to bila velika šteta za sve.

– Čekamo bagere i mislim da će se svim građanima svidjeti Žnjan bez kafića i zabavnih elemenata za djecu – ironičan je bio vlasnik kafića “Plan B”, koji također smatra kako je sve ovo velika igra političara, kojima je, kako navodi, prazan i razrušen Žnjan od interesa.

Doniranje novca splitskoj bolnici

– Žao nam je jer nitko ne razgovara s nama i ne pita nas o ishodu cijele situacije i donošenja rješenja. Udruga žnjanskih ugostitelja rado bi platila koncesiju ako ostanemo do kraja godine. Postoje naznake da ćemo umjesto plaćanja koncesija gradu, donirati novac splitskoj bolnici u protuvrijednosti koncesija. Nama nije u cilju da ovdje bezveze stojimo, već da plaćamo kao i do sada, a naši kvadrati nisu jeftini. Mi za naše gabarite plaćamo poprilične cifre. Zašto nitko ne pita mišljenje građana, a većina bi ih se složila da nije za rušenje jer svi, ruku na srce – vole piti kavu na Žnjanu i prošetati se – kazao nam je ugostitelj “Plana B”, a s njim se složio i vlasnik susjednog kafića “Zanzibar”, koji smatra da se treba razgovarati o ovome.

– Ne trebaju oni nama rušiti, možemo mi to i sami napraviti, samo neka nam kažu konačno rješenje. Mi smo za sve opcije, samo neka oni počnu provoditi svoje. Osim nas, u gubitku su svi građani kojima je Žnjan omiljeno okupljalište. Uostalom, u Splitu nema dovoljno sanitarnih čvorova, a mi osim besplatnih plažnih sadržaja kao što su ležaljke, nudimo i to. Što se koncesija tiče, pitanje je tko ih je i na koji način i dobio. Svaki kvadrat ja pošteno platim – kazao nam je.

Postoji mogućnost da ni djeca neće više moći uživati u skakanju na njima omiljenim trampolinima i igri u zabavnim parkovima. Mnogi od vlasnika takve vrste objekta smatraju da bi to bila velika šteta za sve.

– Naš objekt je u dozvoljenim gabaritima, te uredno plaćamo koncesiju koja iznosi oko 10 tisuća eura godišnje. Ne znam zašto bi nama koji smo uredni platiše i ne izlazimo iz okvira površine rušili objekt. Neka se i ruši, no, smatramo da bi se novim urbanističkim planom trebala donijeti ideja o daljnjem uređenju i postojanju naših objekta – kazali su nam ugostitelji iz kafića “Kod barbe”, koji uključuje i zabavne elemente.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content