Vlast se boji onoga tko razgovara s Bogom

Sve dok Krista ne donesemo ljudima za njih smo malo učinili

{jathumbnail off}Svečanim misnim slavljem koje je 18. kolovoza predvodio biskup Riminija Francesco Lambiasi otvoren je 34. susret za prijateljstvo među narodima, koji je pokret Comunione e Liberazione ove godine organizirao pod geslom “Hitan slučaj – Čovjek”. Na početku susreta pročitana je poruka pape Franje sudionicima, u kojoj ističe da se vlast boji onoga tko razgovara s Bogom, jer ga taj razgovor oslobađa.

Svijet se zanima za čovjeka. Gospodarskoj, političkoj i medijskoj moći potreban je čovjek da se može održavati i napuhivati samu sebe. Upravo stoga često nastoji zavesti mase, usmjeravati želje, izbrisati ono najdragocjenije što čovjek posjeduje: odnos s Bogom. Moć se boji ljudi koji vode dijalog s Bogom jer ih dijalog čini slobodnima i nepopustljivima. Stoga je glavna tema susreta antropološko pitanje, iznova valja otkriti svetost čovjeka i istodobno snažno ustvrditi da čovjek može samo u odnosu s Bogom, to jest u otkrivanju i u prihvaćanju vlastitoga poziva, ostvariti svoju istinsku veličinu. Velika je stoga odgovornost na Crkvi istaknuo je papa Franjo potičući: Hrabro kročimo ususret muškarcima i ženama našega doba, djeci, starijim osobama, “učenima” i jednostavnom narodu, mladima i obiteljima. Ne činimo to samo u crkvama i župama, nego i u školama, sveučilištima, na poslu, u bolnicama, na trgovima, ulicama, u sportskim centrima i mjestima gdje se narod okuplja.

To je, po Kristovu uzoru, koji je ostavio nebo da se učini čovjekom i da bude bliz svakomu, zadaća Crkve i svakoga kršćanina. Izvanredno stanje čovjeka zahtijeva žurno vraćanje Kristu. Siromaštvo nije samo ono materijalno nego postoji i duhovno siromaštvo koje tišti suvremenoga čovjeka. Siromašni smo ljubavlju, žedni istine i pravde, željni Boga. Najveće je siromaštvo kad nedostaje Krist, a sve dok Isusa ne donesemo ljudima uvijek smo za njih malo učinili, zaključio je Papa citirajući sl. Božjega utemeljitelja pokreta Comunione e Liberazione Lugija Giussanija, prenosi Radio Vatikan.

Izvor: IKA 

 

Odgovori

Skip to content