Jovanović opet podvaljuje mačka u vreći

Farsa oko Jovanovićevog Zdravstvenog odgoja se i dalje nastavlja. Ovoga puta je Večernji list dobio zadatak plasiranja spina o tome kako su roditeljski zahtjevi izrečeni tijekom provedene “javne rasprave” uvaženi i kako je tzv. “Kurikulum zdravstvenog odgoja” prilagođen tim zahtjevima te su ostvareni svi uvjeti za njegovo (ponovno) uvođenje

 

{jathumbnail off}Podsjetimo, Ustavni sud je presudio kako je Zdravstveni odgoj uveden mimo propisane procedure i ne poštujući pravo roditelja na odgoj djece u skladu sa svojim uvjerenjima.

Izjave ministra Jovanovića koje su uslijedile nakon ove presude, pokazale su kako je iluzorno očekivati bilo kakvu namjeru za kvalitativnom promjenom Kurikuluma, već samo formalno zadovoljavanje procedure. To je pokazala i farsa od provedene javne rasprave. Javne tribine koje su održane u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, pokazale su potpunu nespremnost djelatnika MZOS-a i AZOO-a da saslušaju i razumiju što točno tišti roditelje a kamoli da su se potrudili zapisati njihove primjedbe.

Primjedbe su se doduše mogle poslati i u pisanom obliku, ali od stotina poslanih primjedbi, na stranicama MZOS-a nismo vidjeli nikakvu reakciju. Neke od tih primjedbi smo i mi objavili ovdje, kao da smo slutili da bi MZOS mogao jednostavno ignorirati te primjedbe potkrijepljujući priču kako su roditelji prezadovoljni programom ZO-a. Inače, nakon provedene javne rasprave, MZOS ima praksu objaviti popis svih primjedbi i odgovor na svaku od njih sa napomenom o tome je li pojedina primjedba prihvaćena ili nije. Međutim, u slučaju Zdravstvenog odgoja, to nažalost nije slučaj.

Stoga se trebamo zapitati možemo li biti zadovoljni s ovakvim, kozmetičkim promjenama Kurikuluma? Možemo li vjerovati ministru kojemu je Ustavni sud odbio čak tri zakona koja je on potpisao? Možemo li vjerovati stručnom povjerenstvu u kojem je član Aleksandar Štulhofer, čovjek koji tijesno surađuje sa najpoznatijim svjetskim promicateljima pedofilije? Ova činjenica kao da je u posljednje vrijeme zaboravljena… Osim njega, u povjerenstvu je i Dubravko Lepušić, zagrebački ginekolog, poznat po svojem zauzetom promicanju kontracepcije i HPV cjepiva kod 12-godišnjih djevojčica.

Jedna od zamjerki programu ZO je i nepostojanje priručnika za nastavnike. Prema našim informacijama, pripremljen je priručnik koji, umjesto da daje teorijsku i stručnu podlogu nastavnicima koji će provoditi nastavu ZO, samo objedinjuje dvojbene nastavne materijale koje je pripremio AZOO za pojedine nastavne jedinice ZO-a, a na koje je isto tako bilo puno primjedbi.

Čini se kako je i ove godine Jovanović odlučio čekati zadnji čas i onda tjedan dana prije početka nastave uz pompozno mahanje sa skriptom od dvjestotinjak stranica najaviti ponovno uvođenje ZO-a kao najboljeg poteza njegovog ministarstva i njega osobno. Međutim, poučenim dosadašnjim gorkim iskustvom, ne preostaje nam drugo nego se zapitati o kakvom se “mačku u vreći” radi ovoga puta?

Izvor: Zdravstveniodgoj.com 

 

Odgovori

Skip to content