Ministar napokon iskren: Važna je moć

Ministar je na početku nove školske godine kazao učenicima da uče da bi bili moćni, na taj način očito pokazujući do čega je njemu osobno stalo. Već je odavna postalo suvišno trošiti vrijeme i riječi na ovog nasilnog čovjeka koji se na nesreću dočepao iznimno odgovorne funkcije s koje moću kojom raspolaže može nanijeti mnogo štete. Nažalost, on se svesrdno trudi da to zaista i bude tako. 

 

{jathumbnail off}Iz Osijeka smo primili pismo kao reakciju na Jovanovićevo medijsko obraćanje učiteljima i učenicima uz početak nove školske godine. Jovanovićeve izjave su očito imale isključivo marketinšku svrhu, za popravljanje očajno lošeg imidža ministra koji je svoju titulu najgoreg obrazovnog ministra stekao za manje od pola svoga mandata.

Ministar je u svojim izjavama iznio vlastiti vrijednosni credo, doslovno ovim riječima: „Znanje je moć – dakle učite da budete moćni.“ Dakle, ministru je bitna moć, u što smo se već mogli nebrojeno puta uvjeriti. Ali, ministar zaboravlja da osim znanja (radi moći), obrazovanje mora sadržavati odgojnu komponentu koja je puno važnija i koja je preduvjet da se znanje i moć ne bi zloupotrijebili ni na koji način.

U nastavku vam prenosimo ovu reakciju u cijelosti.

 

Jovanović poručio djeci: “Znanje je moć, dakle učite da biste bili moćni”

Danas je počela nova školska godina. Brojni osnovnoškolci i srednjoškolci vraćaju se u školske klupe. Nad njima bdiju njihovi roditelji, nastavnici, ravnatelji, stručni suradnici, nad njima bdije i za njih skrbi cijela hrvatska javnost.

U povodu početka školske godine svim se prosvjetnim djelatnicima na njihove službene elektroničke adrese svojim pismom obratio ministar Željko Jovanović o čemu smo već izvijestili. Većina tog pisma posvećena je Zdravstvenom odgoju i ministrovom uvjeravanju prosvjetara kako je on izvrstan i neophodan za zdravlje. Također ministar zahvaljuje na konstruktivnim primjedbama koje su pomogle kako bi Zdravstveni odgoj bio još bolji.

Sjetimo se kako se provodila takozvana javna rasprava, sjetimo se načina kako su se primjedbe slale i sjetimo se kako nitko nikada nije dobio nikakvu povratnu informaciju jesu li te primjedbe uopće pročitane.

Iščitavajući novi Zdravstveni odgoj svakome je jasno kako su promjene kozmetičke naravi, a bit je ostala ista, većini roditelja ali i prosvjetnih djelatnika neprihvatljiva. Zdravstveni odgoj nije jedini niti najveći problem hrvatskoga školstva, osim što je izazvao strahovite podjele i polemike također je i zamaglio i odvukao pozornost javnosti od velikih problema u kojima se hrvatsko školstvo nalazi.

Jedan od tih problema je potplaćenost ali što još više boli posvemašnja marginalizacija nastavnika koji su stup školstva i na čijem entuzijazmu i ljubavi prema svojim učenicima cijeli sustav i leži i opstaje. Nažalost, u prosvjeti se završava negativnom selekcijom, o korumpiranosti i dobivanju posla prema podobnosti i pripadnosti određenoj stranci da i ne govorimo. Osim potplaćenosti i općenito lošeg položaja nastavničke profesije u društvu, veliki je problem i nasilje u školama, nasilje prema nastavnicima i vršnjačko nasilje, a ono se sigurno neće riješiti ovim i ovakvim Zdravstvenim odgojem.

Ministar se, osim prosvjetarima, obratio i svim učenicima, njih gotovo pola milijuna koji danas sjedaju u školske klupe. Poručio je učenicima neka uče i ostvare svoje osobne ciljeve, poručio im je da je znanje moć pa neka uče i budu moćni. Sve su to lijepe želje, ali ono što nedostaje u ovim željama je ona odgojna, vrijednosna i općeljudska komponenta.

Znanje je moć, slažemo se, ali samo znanje i sama moć bez vrijednosti opasno su oružje. Moć se mora usmjeriti na dobro, na vrijedno. Učenici ne uče samo za sebe, za ostvarenje svojih ciljeva, oni uče kako bi postali vrijedni članovi zajednice, kako bi stvorili svoje obitelji, gradili ovu našu lijepu domovinu, pridonijeli njezinom posvemašnjem blagostanju i probitku.

Mi ćemo reći oni što je ministar zaboravio ili nije htio reći:
Dragi učenici i nastavnici, pozdravljamo vas na početku nove školske godine. Želimo vam puno uspjeha. Želimo vam da budete sol zemlje i svjetlost svijeta. I svijetlite svojim obiteljima, svom narodu i svojoj hrvatskoj domovini!

Izvor: Zdravstveniodgoj.com 

 

 

Odgovori

Skip to content