BLIZANKAMA IVANI I JOSIPI NEMA RAVNIH: Zovu ih u Ameriku, ali one žele veslati samo za Hrvatsku

Amerika ih zove, ali blizanke idu Braliću… Ivana i Josipa Jurković u dvojcu na pariće su nepobjedive, a svaki dan na treningu su u životnoj opasnosti. Od jeseni će ih preuzeti najbolji trener na svijetu Nikola Bralić

Valent i Martin Sinković zlatna su braća hrvatskog veslanja. Iz Vela Luke stiže njihova ženska verzija, blizanke Ivana i Josipa Jurković. Također veslaju u dvojcu na pariće, kao nekad Valent i Martin, najbolje su u Hrvatskoj, ni one se ne sjećaju zadnjeg poraza, a od jeseni će ih preuzeti najbolji trener na svijetu Nikola Bralić.

– Osam naslova zajedno smo osvojile Ivana i ja, aktualne smo juniorske prvakinje Hrvatske – kaže Josipa (17).

S Bralićem i Sinkovićima već su bile i na pripremama. Počele su učiti i onaj famozni Bralićev zaveslaj s kojim su Valent i Martin osvojili olimpijsko, svjetsko i europsko zlato te su neporaženi već tri godine.

– Sinkovići se često šale i kažu da smo njihove zamjene. Zaveslaj? Uh, mi smo tek počele raditi na njemu, trebat će nam godine da dostignemo savršenstvo koje su postigli Bralić i Sinkovići – kaže Ivana.

Toliko su dobre i dominantne da ih zovu i Amerikanci.

– Dobili smo ponudu s Floride za studij, a bilo je i razgovora i oko američkog državljanstva. Ponudu smo odbile jer želimo veslati u Hrvatskoj i za Hrvatsku – istaknula je Ivana, koja je dvije minute starija od Josipe.

– Jesam, starija sam, ali Josipa je šefica. Zašto? Ne znam, tako je bilo od prvog dana – nasmijala se Ivana.

– Dominantnija sam, no Ivana je glavna kad su u pitanju naši životi. Ona je ta koja pazi da nas ne pregaze automobili dok nosimo čamac – dodala je Josipa.

Blizanke Jurković treniraju u nemogućim uvjetima. Da bi došle od hangara do mora moraju prijeći cestu.

– I ti vozači uopće ne paze, automobili jure i zaista nas mogu pregaziti i ubiti – kaže Josipa.

Čak i kad prijeđu cestu, svi njihovi problemi nisu nestali. Život im je u opasnosti i u luci.

– U luci je uvijek gužva, pogotovo ljeti. Gotovo je nemoguće veslati, moramo paziti na jedrilice, glisere, barke. Prije nekoliko godina gliser je prepolovio veslački čamac – rekla je Ivana.

Od jeseni više neće morati strahovati za život. Dolaze u Zagreb, na Jarun, kod najboljeg veslačkog trenera na svijetu Nikole Bralića.14714822_1550715978288984_1023104071715211368_o

– Ma, Jarun je božanstven, to su uvjeti o kojima sanjamo – rekla je presretna Ivana.

I trener Bralić oduševljen je sestrama Jurković i njihovim potencijalom.

– U Hrvatskoj im nema ravnih. I testiranja su pokazala da mogu biti vrhunske. Znam da u Veloj Luci nemaju najbolje uvjete, zato malo i padaju u drugom dijelu sezone. U Zagrebu će se to promijeniti – kaže trener Bralić.

I Valenta Sinkovića silno zanima kako će se razvijati sestre Jurković u dvojcu na pariće, disciplini koja je proslavila njega i brata mu Martina.

– To što su blizanke im je sigurno prednost, jer znam kako je meni veslati s bratom. Samo moraju biti strpljive i uporne. Uspjeh ne dolazi preko noći – kaže Valent.

Izvor: 24sata.hr

 

Odgovori

Skip to content