Brak i roditeljstvo (1)

Brak ima „poseban status“, što znači da brak uživa društveni pristanak, kao i financijsku i pravnu zaštitu, koje su mu jedinstvene. Taj je status ono što brak čini institucijom, dok npr. prijateljstvo nema taj status (iako je također važno)

 

{jathumbnail off}U mnogim raspravama o braku skloni smo razmišljati o njemu kao usmjerenom na odrasle, no brak nema posebni status zbog odraslih osoba. On ima taj status radi djece. Jasno je da brak podrazumijeva i ljubav između dvije osobe, no ljubav može postojati u mnogim odnosima te može, a i ne mora biti spolno obilježena.

Različiti odnosi nemaju poseban status i pokazuju da sama ljubav nije glavni razlog zbog kojeg institucija braka ima poseban status. Djeca su glavni razlog za to. Naravno, s pravom se ukazuje na to da nemaju svi bračni parovi djecu. Međutim, to samoj biti institucije braka ne oduzima ništa više nego činjenica da neki ljudi ulaze u brak iz koristi, a ne iz ljubavi.

Na kraju: mnogo važnije od činjenice da neki bračni parovi nemaju djecu jest to da sva djeca imaju majku i oca. To je temeljna činjenica prirode čak i ako je otac donor sperme ili majka donorica jajašca.

 

„Child Trends“ jedna od najvažnijih istraživačkih organizacija za djecu u SAD-u koja je politički i ideološki centralno usmjerena, 2002. godine izdala je dokument pod nazivom „Brak iz dječje perspektive: Na koji način struktura obitelji utječe na djecu i što možemo učiniti u vezi toga?“ (‘Marriage from a Child’s Perspective: How Does Family Structure Affect Children and What Can We Do About It?’), koji sažima ono što društvene znanosti kažu o toj temi. „Istraživanje jasno pokazuje da je struktura obitelji važna za dijete, a struktura koja je najpogodnija je obitelj koju čine biološki roditelji u stabilnom braku … Prema tomu, vrijedi promicati čvrst i stabilan brak bioloških roditelja.“

U sažetku iznad važno je uočiti različite elemente:

– Postoji dvoje roditelja

– Roditelji su biološki roditelji, što znači majka i otac

– Oni su u braku

Istraživanje pokazuje zbog čega će društvo, koje je istinski usmjereno na djecu, i dalje osiguravati poseban status braka između muškarca i žene i neće na to gledati kao na nepravdu i neutemeljenu diskriminaciju. Oni koji – u ime „jednakosti“ – insistiraju na tomu da brak između žene i muškarca ne bi više trebao imati poseban status, moraju zanemariti ili staviti u drugi plan važnost da dijete ima vlastitu majku i oca u braku koji su aktivno uključeni u zajednički život.

Zapravo, zagovaratelji istospolnih brakova zaista potiskuju ili potpuno poriču važnost majki i očeva.

Izvor: Iona Institute/uimeobitelji.net

Odgovori

Skip to content