ČETNICI JOJ UBILI TRI SINA I MUŽA: Škabrnjska Majka Hrabrost otišla za mužem i sinovima

Foto: Vedran SITNICA

Eva Šegarić (90), jedna od najponosnijih majki u Hrvata koja je u stravičnom pokolju u ravnokotarskom selu heroju Škabrnji u jednom danu na najokrutniji način izgubila supruga Vicu i trojicu sinova, Miljenka, Budu i Ivicu, pokopana je jučer na mjesnom groblju sveti Luka.

Ah, živjela bi ona i puno više da ju tuga nije tako pritisla, rekao je Branko Šegarić (63), sin preminule Eve, koja je postala simbol stradanja Hrvata u Domovinskom ratu.

Majci Evi Šegarić u jednom su strašnom danu 18. studenoga 1991. u škabrnjskom masakru ubili supruga Vicu i trojicu sinova – Miljenka, Budu i Ivicu. Majka Hrabrost svojim se voljenima na nebu pridružila u ponedjeljak, piše 24sata.hr.

Pokopana je uz klapske pjesme. Ispratili su je rodbina, prijatelji i svi koji su došli izraziti poštovanje ženi čiju sudbinu nitko ne bi poželio. Iz Ureda predsjednice i ministra branitelja poslali su svoje predstavnike. Načelnik škabrnjske općine Nediljko Bubnjar rekao je da je Eva simbol stradanja u Domovinskom ratu i trebala bi ući u memoriju cijele nacije, ne samo Škabrnje, te da je zaslužila spomenik, ulicu i trg, i to ne samo u Škabrnji. S njim se slažu i članovi obitelji Šegarić – sin Branko, nevjesta Ana i unuk Tomislav.

Ta ih je ideja zatekla jer joj se nisu nadali, ali smatraju da bi majci i baki bilo drago da se žrtva prizna i ne zaboravi.

– Znala je točno gdje je tko ubijen i kako, urezala joj se u pamćenje ta užasna kolona. Pričala bi o tome kad bi joj došlo da to izbaci iz sebe – kaže sin Branko.

U Drugom svjetskom ratu imala je 12 godina, kad je prijateljica stala na minu i poginula. Eva je u eksploziji izgubila oko. U istom ratu ubijena su joj dvojica braće. Ona ih je morala identificirati.

– Ali nikad nikoga nije proklinjala ni mrzila, niti je ikome željela da mu se dogodi zlo. Rekla bi samo: ‘Neka ga Bog pita što je učinio’, a za sebe bi zazivala: ‘Bože, snage mi daj’. Našla je utjehu u obitelji, pogotovo u djeci, unucima i praunucima.

– Vjerujem, da nije bilo toliko žalosti u njoj, živjela bi sto godina – kaže sin Branko. Unuk Tomislav Šegarić (45) bio je s bakom u koloni smrti u kojoj su ubijali civile iz podruma.

– Starije ljude su maskirani domaći četnici odmah ubijali, u koloni. Baku i mene razdvojili su u Benkovcu, a mene i trojicu maloljetnika odveli su u Biljane. Tamo su nas predali četnicima. Izabrali su da zakolju mene. Ali tad se pojavio čovjek u oficirskoj uniformi i spasio me. Rekao im je da me ostave na miru jer sam još dijete. Nikad nisam saznao tko je taj čovjek – sjeća se Tomislav Šegarić, koji je zbog svega obolio od PTSP-a, donosi 24sata.hr.

 

4 comments

  1. navodar

    EEE,kada će im suditi Haški sud za pokolj i ratni zločin,četnici svi abolirani unaprijed!Nama ostaje moliti se Bogu i paliti svijeće.Dokle ćemo biti žrtve?

  2. Joso Maruničin

    To su napravili “hrabri” četnici – kukavice koji ubijaju civile, žene, djecu….ali ako treba udariti na hrvatskog vojnika naoružanog praćkom, ledi mu se krv u žilama.

  3. Dubravko Lazeta Osijek Virska 4

    Hrvatskoj majci pokoj dusi i susret s obitelji u Zlatnom Jeruzalemi! Hvala Dragom Bogu!

Odgovori

Skip to content