Čestitamo 70. rođendan nadbiskupu mons. dr. Marinu Barišiću

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić 24. ožujka 2017. slavi svoj sedamdeseti rođendan. Rođen je 24. ožujka 1947. u Vidonjama, od oca Ivana i majke Matije rođene Ćerlek.

Srednju školu pohađao je u Dubrovniku i Splitu. Studij teologije započeo je u Splitu, a nastavio u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu gdje je diplomirao. Nakon diplome iz teologije upisao je poslijediplomski studij na istom sveučilištu, a dovršio ga je doktoratom iz biblijske teologije na Biblijskom institutu Papinskoga sveučilišta Gregorijana u Rimu.

Za svećenika je zaređen 14. srpnja 1974. u Vidonjama. Vrativši se sa studija, od 1978. do 1979. obavljao je službu prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1979. do 1993. bio je župnik župe Pohođenja Blažene Djevice Marije Spinut u Splitu. Od 1981. uz župničku službu bio je i profesor na Teologiji u Splitu gdje je predavao svetopisamske predmete. Za pomoćnoga biskupa Splitsko-makarske nadbiskupije imenovan je 3. kolovoza 1993., a zaređen je 17. listopada iste godine. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je splitsko-makarskim nadbiskupom 21. lipnja 2000., a svečanost ustoličenja slavljena je 26. kolovoza 2000. u splitskoj konkatedrali sv. Petra.

Službe u HBK:
član Stalnoga vijeća HBK
predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja
predsjednik Biskupske komisije HBK za dijalog sa SPC

Portal hu-benedikt.hr pridružuje se rođendanskim čestitkama našemu nadbiskupu.

HUB/HBK

1 comment

  1. jagoda

    Poštovani Oče nadbiskupe , sretan Rođendan , dobro zdravlje u godinama što su pred Vama i dug život želi vam obitelj Jagode i Gojka Grbića iz Živogošća ! Uživali smo u druženju s Vama na svetoj Misi prije par dana ! ŽIVJELI !!!

Odgovori

Skip to content