Sprema se veliko rušenje na Žnjanu: bespravni kafići odlaze u povijest

Na početku posljednje sjednice ovog saziva Gradskog vijeća odlučivat će se o Prijedlogu izrade izmjena i dopuna detaljnog plana za žnjanski plato (DPU Trstenik-Radoševac). Prijedlog je sastavio zagrebački Arhitektonski fakultet. Ono što najviše privlači pažnju jest sudbina glomaznih ilegalnih kafića, od kojih 30-ak ima rješenje građevinske inspekcije za rušenje.

Prema Prijedlogu odluke o izradi Izmjena i dopuna DPU-a ništa se neće zadržati na sadašnjim lokacijama uz obalu. Usvoji li se Prijedlog i bude li pravne države, slijedi veliko rušenje. Odnosno, vlasnici bespravne objekte mogu sami ukloniti, budući da su više puta najavljivali kako će ih razmontirati kad se donese DPU.

Značajno manje ‘kvadrata’

No, to ne znači da ugostiteljstva na platou neće biti. Ugostitelji bi se trebali malo udaljiti od obale. No, prihvati li se Prijedlog izmjena DPU-a, bit će osam ugostiteljskih objekata na žnjanskom platou, a svaki bi bio maksimalne veličine 240 četvornih metara, zajedno s javnim sanitarijama.8558987

Arhitekti su izračunali da zatečeno stanje na žnjanskom platou, na kojem dominiraju bespravni objekti, iznosi 5381 izgrađeni četvorni metar. Nova izgrađenost ugostiteljskih sadržaja iznosila bi oko 2000 četvornih metara (računajući prateće sadržaje i javne sanitarije). Ukratko, za većinu ugostitelja koji su bespravnom gradnjom okupirali žnjanski plato neće više biti mjesta usvoji li Gradsko vijeće Prijedlog za izmjene DPU-a.

– Nismo se opterećivali postojećim stanjem. To bi bilo kao da vam netko kaže: “Napišite mi simfoniju ili kompoziciju, ali u njoj mora biti ta glazbena fraza ili instrument.” Rješenje platoa na interes svih Splićana i posebno građana tog dijela Splita znači neki oblik sadržajne i funkcionalne kompenzacije za sve ono što su tamo izgradili pojedini korisnici tog prostora – objašnjava autor Programske osnove za Izmjenu i dopunu DPU-a, arhitekt prof. Nenad Fabijanić.8558983

– Htjeli smo predložiti zamjensku situaciju, s različitim govorom arhitekture, kapacitetima, pitanjima infrastrukture… Ona će biti vidljiva na Gradskom vijeću, gdje ćemo je izložiti – najavljuje Fabijanić.

Novi izgled

Iznad plaže planira se lungomare, a sjeverno od njega bili bi kafići s terasama i javne sanitarije. Unutar zone plaža planiran je i vodeni park. Predviđeno je i novo parkiralište uz Šetalište Ivana Pavla II. Arhitekti smatraju kako je petsto do šesto parkirnih mjesta optimalno za ovo područje.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content