Američki izaslanik s Obuljen danas u Jasenovcu oko HOS-ove ploče

Posebni američki izaslanik za pitanja holokausta Tom Yazdgerdi pozvao je u četvrtak u Zagrebu hrvatsku vladu da ubrza postupak povrata imovine preživjelima holokausta, te dodao da je važno da vlada jasno osudi svaki govor mržnje.

Yazdgerdi, koji se u Zagrebu sastao s više hrvatskih ministara i dužnosnika, a u petak bi trebao posjetiti Jasenovac gdje je postavljena sporna ploča s ustaškim sloganom, također je u razgovoru s hrvatskim novinarima kazao da se nada kako će se nedavno osnovano vladino povjerenstvo za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima “pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima”.

Američki izaslanik je rekao da je glavni razlog njegova posjeta Hrvatskoj pitanje povrata imovine preživjelima holokausta.

“Razgovarali smo s ministricom kulture (Ninom Obuljen Koržinek), ministrom pravosuđa (Antom Šprljom), državnom tajnicom u MVEP-u (Marijom Pejčinović Burić) … tu smo u osnovi kako bi se vidio postignuti napredak u procesu povrata imovine preživjelima holokausta”, rekao je Yazdgerdi, dodajući da je “postignut određeni napredak, ali on je prilično spor”.

“Naša je glavna poruka: željeli bismo da vlada ubrza taj proces. Zašto? Zato što preživjeli umiru svakoga dana”, naglasio je.

“Osim pravnih razloga … a znamo da te razloge prihvaća i vlada … pozivamo se i na moralne razloge. Riječ je jedinstvenoj tragediji koja je zadesila čovječanstvo”, rekao je Yazdgerdi.

“To ne znači da i drugi nisu patili, naravno da jesu, deseci milijuna ljudi ubijeni su u Drugom svjetskom ratu, ali Židovi su ciljano istrebljivani i zbog toga je to jedinstvena situacija”, rekao je Yazdgerdi.

Na pitanje gdje vidi najveće prepreke ubrzavanju rješavanja slučajeva oduzete imovine, Yazdgerdi je rekao da je hrvatska vlada u najboljem položaju da vidi kako rješavati ta pitanja.

“Ne želimo hrvatskoj vladi govoriti što bi trebala napraviti, možemo sugerirati kako su postupale druge zemlje … mislim da je trenutno najveći problem s vraćanjem imovine osobama koje zbog raznih razloga nemaju hrvatsko državljanstvo”, kazao je.

“Nadamo se da hrvatska vlada ima političku volju riješiti ta pitanja, mi Amerikanci smo optimistični i ja vjerujem da vlada ima političku volju riješiti ta pitanja, jer vremena je sve manje, preživjeli holokausta koji su bili tinejdžeri u vrijeme Drugog svjetskog rata sada su u osamdesetim i devedesetim godinama života – postoji imperativ da se djeluje što brže”, rekao je.

Upitan za komentar optužba židovskih organizacija o revitalizaciji ustaštva, Yazdgerdi je rekao da je “temelj američkih odnosa s Hrvatskom poštivanje zajedničkih demokratskih vrijednosti”.

“Mi smo prijatelji i saveznici, obvezali smo se na poštivanje demokratskih vrijednosti. I u SAD-u ima incidenata govora mržnje, primjerice, bilo je slučajeva skrnavljenja židovskih groblja, prijetnji smrću židovskim udrugama … kao što očekujemo od naše vlade da digne glas protiv toga jer prihvaćamo demokratske vrijednosti, isto tako bismo očekivali od našeg prijatelja i saveznika Hrvatske da napravi to isto, kao i od svih drugih država koje dijele te vrijednosti”, rekao je američki izaslanik.

“Vlada uglavnom i reagira na te incidente, vrlo je važno da svi vide da vlada reagira”, naglasio je Yazdgerdi.

Komentirajući nedavni marš krajnje desnice u središtu Zagreba na kojemu je istaknuta i američka zastava kao znak podrške novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Yazdgerdi je rekao da je u priopćenju američkog veleposlanstva sve već rečeno o tome.

“Naravno da to osuđujemo, ne samo marš, već i isticanje američke zastave, to je govor mržnje i mi se od toga ograđujemo”.

“Nećemo hrvatskoj vladi govoriti kako da se ponaša, ali svi mi dijelimo demokratske vrijednosti … i Hrvatska i SAD su članice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja se temelji na zajedničkim demokratskim vrijednostima. SAD je tu kao i svaka druga članica, primjerice, kad su bili izbori, u SAD su došli promatrači OESS-a, a tako i treba biti”, rekao je Yazdgerdi.

Upitan za komentar optužbi za antisemitizam pojedinih dužnosnika nove američke administracije, Yazdgerdi je rekao da ne misli da je to slučaj.

“Siguran sam da bi Bijela kuća odbacila takvu karakterizaciju. Trumpova administracija, kao i druge američke administracije, dijeli demokratske vrijednosti”, dodao je.

Yazdgerdi bi u petak trebao posjetiti Jasenovac u pratnji ministrice kulture Obuljen Koržinek, a odgovarajući na pitanje o postavljanju ploče poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na kojoj je u sklopu grba HOS-a i slogan ‘Za dom spremni’, Yazdgerdi je podsjetio da je SAD, kao i Hrvatska, član Međunarodne asocijacije za sjećanje na holokaust (IHRA).

“To je organizacija koja okuplja 31 državu, te koja brine da se o holokaustu na odgovarajući način uči u školama, i da se na odgovarajući način obilježavaju mjesta sjećanja, logori smrti u kojima su ubijani Židovi i pripadnici drugih naroda, poput Jasenovca”.

“Mislim da su simboli važni, znamo da je ta ploča osobito uvredljiva za preživjele holokausta i članove njihovih obitelji … hrvatska vlada je osnovala povjerenstvo (Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima) … nadamo se da će se to povjerenstvo pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima, jer ponavljam, mi dijelimo demokratske vrijednosti s Hrvatskom. Teško je, pogotovo preživjelima holokausta, gledati te simbole”, rekao je Yazdgerdi.

Američki izaslanik za pitanja holokausta kazao je da se “IHRA trudi da se o tim mračnim razdobljima uči u školama na odgovarajući način”.

“Ako ne učimo našu djecu o tim mračnim razdobljima, kako će ona nešto znati o tome, kako će izbjeći takve stvari u budućnosti … i SAD je članica IHRA-e i izuzetno je važno da zemlje članice, osobito zemlje poput Hrvatske koje su prošle kroz tako traumatična iskustva kao u razdoblju od 1941. do 1945., ozbiljno shvate svoje obveze i dužnosti unutar IHRA-e … nadamo se da će to biti slučaj i s hrvatskom vladom”, zaključio je Yazdgerdi.

Izvor: direktno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content