Molitva i post jači od rata

Oni na vlasti su i jače udareni od sotone jer ako njih dobije, ima gomile ljudskih žrtava, unesrećenih obitelji, razorenih naroda…

 

{jathumbnail off}Iako je američka intervencija u Siriji bila više nego izvjesna i to u vrlo skorom vremenu, izostala je naizgled zahvaljujući plodnoj diplomaciji svih uključenih strana. Dogodilo se to samo tri dana nakon posta na koji je papa Franjo pozvao katolike i ostale ljude dobre volje.

Da se ne uoči veza između ovih zbivanja treba biti vrlo tup ili zadojen mržnjom prema svemu što ima neke veze s kršćanstvom, napose Katoličkom crkvom. Veza između molitve i posta i zaustavljanja ratova poznata je od davnina, još od biblijskih vremena, sjetimo se samo primjera iz 2. Knjige Ljetopisa 20,18-23 kad je kralj Jošafat molitvom slavljenja rastjerao čete Amonaca i Moapaca pa je Izrael opet mogao uživati mir u svojoj zemlji. U 17. stoljeću kršćani su pobijedili višestruko jaču tursku vojsku kod Beča, koja je nakon zazivanja pomoći od Blažene Djevice Marije, jednostavno ustuknula i više se nije vratila. Od toga vremena je ostao blagdan Imena Marijina koji se slavi na današnji dan, 12. 09. Gospa je 25. 01. 2001. Preko vidjelaca u Međugorju rekla: ‘Ponavljam vam još jedanput: Samo se molitvom i postom i ratovi mogu zaustaviti, ratovi vaše nevjere i straha za budućnost.’ Ista ona Gospa koja je pomogla kršćanskim snagama kod Beča i slično kod našega Sinja, poručuje ono što poznaje povijest da se ne bi zaboravilo već, štoviše, da bi se ponovilo. I po svemu sudeći, ponavlja se upravo u našim danima.

Dan ili dani molitve i posta na koje poziva vrhovni poglavar Crkve ili mjesni ordinarij, iako nije uvijek ugodno vrijeme, zapravo je vrijeme milosti. Stoga, nitko tko se smatra kršćaninom na to ne bi smio ostati ravnodušan i pasivan. Gospa u Međugorju traži vrlo strogi post dva puta u tjednu samo o kruhu i vodi. Jasno je da to nije za svakoga ali svatko se može barem na koji dan odreći cigareta, kave, gaziranih pića i pokojeg obroka. Ne samo da će dobro doći čišćenju organizma već i čišćenju duhovnih prostora. Ako netko misli da se postom i molitvom umiruje Božji gnjev ili Ga se pokušava uvjeriti da ne bi trebao dopusti ili bi trebao zaustavi rat, ne razumije Božju narav. Bog – otac Gospodina Isusa Krista je kako kaže u Ivanovom Evanđelju – LJUBAV. On niti započinje ratove niti ih želi. On želi mir, jer on nije neki grubijan, on je sama nježnost i milosrđe, kaže prorok Joel. Dakle, što se događa kada Božji narod moli i posti?

Prije svega, događa se nevidljivi rat u duhovnim prostorima. Zapravo, ljudi više prodiru u duhovne prostore u kojima prebivaju duhovna bića: anđeli i demoni – zli duhovi. Demoni se povlače a anđeli i Duh Sveti zauzimaju njihovo mjesto. Kada bi postojao neki drugi način da se preuzme vlast u duhovnim prostorima Bog bi nam ga objavio kroz Svoju Riječ. Isus je rekao da se rod đavolski istjeruje samo molitvom i postom. Što mislite tko stoji iza rata u Siriji i bilo kojeg rata drugdje u svijetu? Naravno: demoni, koji djeluju često i vrlo suptilno na državnike, društvene elite i zapravo na svakog čovjek koji nije zaštićen kroz molitvu i post. Zato sv. Pavao potiče u 1. Timoteju 2,1-4 na molitvu za one na vlasti da ‘… možemo provoditi tih i miran život…’ Oni na vlasti su i jače udareni od sotone jer ako njih dobije, ima gomile ljudskih žrtava, unesrećenih obitelji, razorenih naroda…

Rat u Siriji je odgođen, hoće li biti i zaustavljen tek trebamo doznati. No, ovaj pomak ulijeva nadu da će se po prvi puta u novijoj povijest scenarij odvijati malo drugačije. S molitvom i postom treba nastaviti, treba biti poslušan Božjoj riječi, Isusu Kristu i Njegovu namjesniku na Zemlji. To je dovoljno. Poslušnost. To sotona ne može podnijeti pa bježi. Nek’ pobjegne i od jadnika koji bilo gdje u svijetu moraju život dati u kakvom suludom ratu, koji nikome ne ide na ruku osim ratnim profiterima i vječnom neprijatelju Boga i čovjeka – koji puno obećava, malo daje a sve oduzima. Bogu hvala imamo recept kako ga pobijediti!

Autor: Dražen Bušić/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content