Umjesto arhiva ‘otvarajte’ stratišta!

Rijetki su ‘arhivirani dokumenti’ o partizansko-komunističkim zločinima počinjenim po završetku drugog svjetskog rata a jedan od tih rijetkih, slučajno ‘arhiviranih’ dokumenata, navodimo u originalu.

Iz njega se može zapaziti kakva je bila briga komunističkih vlasti u očuvanju ‘svetih’ stečevina antifašizma, čistog poput suze, citiramo:

„Treba izbrisati svaki trag zloduha fašističke vladavine. Tako je potrebno i da se sravne sa zemljom svi vanjski znakovi, po kojima bi se razaznavalo mjesto, gdje su se dizala takva groblja. Stoga će te u pogledu tih groblja postupiti ovako:

– Ograde, zidove, plotove kao i druge predmete i sredstva treba odstraniti;

– Vanjska obiležja na pojedinim grobnim humcima (krstove, ploče, konfesijske i sve druge znakove) treba ukloniti tako da čitavo zemljište, koje je bilo odredjeno za groblje, bude poravnano.

– Sa pojedinih grobnih humaka, koji se nalaze izvan skupnog groblja i izmešana su sa drugim grobovima, dignuti samo vanjske znakove.

– Prostore, na kojima su se nalazili grobovi, ne smije se upotrebljavati za pokapanje novih mrtvaca. Ovaj se prostor može upotrebiti kao rasadnik za ukrasno grobno bilje(primjerice za ‘Kuću cveća’ u Bgd-u!, nap. a.) ili u slične svrhe.

– Otstranjeni materijal sa grobova ne smije se raznositi.

Drvo će se skupiti na jednome mjestu, izbrisati netragom svaki znak i natpis i po potrebi upotrebiti ga, dok će se svaki kamen racijonalno upotrebiti, iza kako se prethodno otstrani bez traga, sve što je na njemu bilo uklesano ili zapisana.“

(Ovaj citat je naveden sa svim svojim nepravilnostima glede jezika).

Ovu naredbu vlastoručno je potpisao ministar SUP-a FDH, Vicko Krstulović. (Izvor: Zbornik dokumenata u knjizi „PARTIZANSKA I KOMUNISTIČKA REPRESIJA I ZLOČINI U HRVATSKOJ 1944. – 1945. DOKUMENTI“, nakladnik: Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod, 2005. godine.)

Upravo zbog takvih i sličnih partijskih naredbi, mahom nearhiviranih, i stravičan partizanski zločin u Teznom je sasvim slučajno otkriven, pa se stoga prisjetimo činjenica:

Pokolj u Teznom označava teški, ali i poratni zločin, kojeg su počinili pripadnici 17. divizije 3. Jugoslavenske armije u razdoblju od 19. do 26. svibnja 1945. godine u Teznom.

Bez suđenja su masovno ubijali civile i vojnike ustaških, domobranski, i u manjem broju četničkih i njemačkih postrojbi.

Jedna je to od oko 600 masovnih grobnica do sada obilježenih na području Slovenije(taj broj je do danas ‘narastao’ na 797) a po ocjenama nekih analitičara možda i najveća masovna ‘grobnica’ nakon završetka 2.svj. rata.

Do ‘nearhivirane grobnice’ se došlo sasvim slučajno, tek godine 1999., tijekom iskopa kod gradnje autoceste na području Teznog.

Tad su pronađeni posmrtni ostaci ljudskih žrtava:

Samo na minornih 70 metara dužine nekadašnjeg, više od tri tisuće metara dugoga protutenkovskog rova, pronađeno je 1179 kostura-uredno pokopanih u Spomen grobnici na mariborskom groblju Dobrava.

Daljnja iskapanja nisu nikad obavljena, hrvatska strana tada nije za to pokazala interesa a pragmatični Slovenci su na tim zatrpanim tenkovskim rovovima mirno i bez ikakve grižnje savjesti nastavili gradnjom autoceste Maribor-Ljubljana; oskvrnuće ‘grobišta’!?

Analizama je utvrđeno da je većina kostura i nađenih predmeta pripadala muškarcima, zarobljenim vojnicima hrvatskih oružanih snaga NDH (a zarobljeni vojnik-bez oružja je civil!!!, nap. a.) koje je u svibnju 1945. godine na tom mjestu bez ikakvog suđenja pobila ‘oslobodilačka’, jugoslavenska vojska.

Zarobljenicima bez oružja, dakle civilima, ubojice su ruke vezali žicom, dovozili ih kamionima iz sabirnih logora oko Maribora.

Sve su ih likvidirali vatrenim oružjem iz neposredne blizine, a nakon likvidacija, pripadnici jugoslavenske vojske žrtve posipali su ih vapnom, a kad je nestalo vapna – katranom.

Nalogodavac zločina bio je, navodno(?), najuži jugoslavenski državni i vojni vrh na čelu s drugom Titom.

I bez otvaranja komunističkih arhiva poznato je da je taj stravični i masovni pokolj organizirala zločinačka OZNA Treće jugoslavenske armije, a egzekutori su bili pripadnici 15. majevačke brigade….pa, nikom ništa!

Na mariborskom groblju Dobravi ipak su, ali ne s hrvatske nego sa slovenske strane premješteni posmrtni ostaci ljudski žrtava koje su iskopane u Teznom.

Iskapanja u Teznom počela su u drugoj polovini prošlog desetljeća.

Masovna grobnica-neuređeno stratište u Teznom je nekadašnji protutenkovski rov, širine 3-4 metra, dužine do tri kilometra.

U Teznom su 1945. ubijene i bačene na tisuće pripadnika snaga koje su se borile protiv partizana.

Većinom su to bili hrvatski domobrani i ustaše, ali i brojni civili, žene i djeca.

Teško je izračunati točan broj žrtava jer daljnja iskapanja su bila prekinuta-hrvatska strana nezainteresirana, ali po procjenama slovenskih stručnjaka, u toj golemoj grobnici nalaze se posmrtni ostaci najmanje 15 tisuća, a po nekim podacima, možda čak i frapantnih 60 tisuća osoba…što bi predstavljalo najveće, neobilježeno stratište po okončanju 2.svj. rata, u Europi!

S druge strane, komunističkim odnosno srbijanskim-mitološkim ‘arhivi/ama’ ne treba odveć, ne treba nikako, ni vjerovati odnosno te opskurne laži treba razotkriti kako bi istina ugledala danje svjetlo.

Primjerice, prema ‘arhivi/ama’ karlovačkog ‘istoričara’ Đure Zatezala, inače seoskog kovača, u okviru ustaškog logora Jadovno nalaze se navodno posmrtni ostaci… 40.123 žrtava, precizno nabrojenih 38.010 Srba, 1988 Židova, 88 Hrvata, 11 Slovenaca, devet Muslimana, dva Čeha, dva Mađara, jedan Rus, jedan Rom i jedan Crnogorac…koje li pedanterije!?

Velika većina navodnih žrtava ‘smješteno’ je u famoznoj Šaranovoj jami gdje se svake godine okuplja velika grupa eminentnih srbijanskih ‘narikača’ i veoma šutljivih, anemičnih hrvatskih političara!?

A ta jama, Šaranova, prazna je u cijelosti jednako prazna kao i srbijanska mitološka ‘arhiva’ Đure Zatezala!

Dakako, srbijanski lažovi i mitomani boje se gole istine pa nariču zbog toga što
Hrvati još jednom istražuju praznu Šaranovu jamu!

Evo kratke vijesti iz naših ‘main-stream’ medija:

„Srbi nezadovoljni, jer Hrvati to rade u tajnosti, manipulirat će brojkama!“
(Ponedjeljak, 05. Prosinac 2016.)

– „Nas kao nadležnu eparhiju(jasno, kad je u pitanju ‘arhivirana’ srbijanska mitomanija, nap. a.) za to područje, za taj kompleks, nitko nije obavijestio da će biti ikakvo kopanje ili snimanje i ne mogu dati detalje.

Ne znam ni tko to radi ni zašto, ni tko je sve to pokrenuo.

Zabrinjava nas to da nismo obaviješteni o tim aktivnostima i što se to radi potajno, što svakako ostavlja prostora za manipuliranje i prekrajanje istine“, naglašava episkop gornjokarlovački Gerasim“….u strahu od istine!

„Obaviješteni su jedino predstavnici Srpske pravoslavne crkve i židovskih općina, ali se nisu odazvali, jer su im nejasni motiv i okolnosti istraživanja“ – kazao je tada nadležni ‘prota’ Pupovac.

Pa, predlažemo oformljenom ‘Povjerenstvu za suočavanje s prošlošću’, Sava Štrpčeovske provenijencije, slijedeće:

Cmizdravog ‘protu’ Pupovca, preosveštenog episkopa Gerasima i seoskog kovača Zatezala čvrsto zavezati i debelom špagom spustiti u 42,5 metara duboku Šaranovu Jamu kako bi se sami uvjerili da je ta famozna jama sablasno prazna, jednako prazna kao i njihov praznoglavi, mitološki arhiv!

Dakle, ne treba otvarati/otkrivati nikakve arhive nego istražiti brojne partizansko-komunističke jame odnosno pritajena stratišta, kako ona puna tako i ona prazna, mitološka…e da bi se već jednom svi mi suočili s tamnom i dugo vremena zatajenom prošlošću koju su razni ‘krstulovići’ htjeli jednostavno ‘zaorati’!

Damir Kalafatić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content