Roger Kiska: Mladi katolici promijenit će svijet

„Svake godine se mijenja trend ugrožavanja ljudskih prava i čini se da se situacija pogoršava. Prije pet godina nismo ni zamišljali da bi se moglo dovoditi u pitanje primjerice pravo na priziv savjesti i to diljem svijeta“, istaknuo je u razgovoru za Laudato.hr pravni savjetnik američke neprofitne organizacije Alliance Defending Freedom (Savez za obranu slobode) Roger Kiska.

 

{jathumbnail off}No, kako je naglasio, u Europi su se pojavile nove snage mladih katolika koji se bore za svoju budućnost.

Kiska trenutačno u Bratislavi specijalizira međunarodne parnice u europskom pravu. Inače radi na razvijanju ADF-ove odvjetničke mreže diljem Europe, surađujući s onima čije europske parnice imaju mogućnost utjecaja na ADF-ova nastojanja u SAD-u.

Koji su ciljevi Vaše organizacije Alliance Defending Freedom (Savez za obranu slobode)?

Riječ je o pravnoj organizaciji posvećenoj borbi za prava na vjersku slobodu u svim pogledima. Naime, tu mislim na zaštitu prava na iskazivanje vjerske pripadnosti na poslu kao i na zaštitu obitelji kao zajednici muškarca i žene te osiguravanju roditeljskih prava. Također, štitimo pravo na život od začeća do prirodne smrti. Imamo svoje urede diljem svijeta, a jedan od njih je i europski u Beču koji ja vodim. Primaran mi je zadatak raditi na Europskom sudu pravde kako bi se štitila navedena ljudska prava.

Koja su, prema Vašem mišljenju, ljudska prava danas ugrožena?

Naime, svake godine se mijenja taj trend ugrožavanja ljudskih prava i čini se da se situacija pogoršava. Prije pet godina nismo ni zamišljali da bi se moglo primjerice dovoditi u pitanje pravo na priziv savjesti i to diljem svijeta – u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i mnogim europskim zemljama. Poslodavci i vlade žele zaustaviti kršćane u njihovom pravu na prizivu savjesti u poslu kojeg obavljaju. Spomenut ću primjer liječnika ili medicinske sestre koji ne žele učiniti abortus ili kad su voditelji hotela primorani ugostiti homoseksualni par. Najnoviji primjer s Europskog suda pravde je slučaj kršćanskog bračnog savjetnika koji je bio primoran savjetovati istospolni bračni par u spolnom području, a to je direktno išlo protiv njegove savjesti.
Smatram da se danas često u medijima zanemaruju kršćanski stavovi, ali moram naglasiti da i kršćani imaju izražavati svoje mišljenje prema Povelji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda.

Kako vidite očuvanje obiteljii i obiteljskih vrijednosti u Europi?

Mislim da nam predstoji teška borba za obitelj, a iz ovog gledišta čini se da smo na gubitničkoj strani. Pogotovo kad su Francuska i Velika Britanija u malo vremena osigurali mogućnost sklapanja istospolnih brakova, ali imamo još uvijek Europski sud pravde koji ne smatra da istospolni brak pripada osiguravanju ljudskog prava. Smatram da kao vjernici moramo svijetu svjedočiti istinsko značenje braka, u čijem su središte djeca. Mnogi iz sebičnih razloga, pod izlikom da su našli novu ljubav, traže rastavu i traže mogućnost novog braka, a djeca u tim slučajevima stradavaju. Kao posljedica toga danas vidimo porast kriminala i nasilja te se društvo raspada, a to je ono što trenutno vidimo u Europi. Mislim da će ovo pravo na rastavu dobiti drugačiji oblik i da će se ljudi više odlučivati na obitelj i pružanje sigurnosti djeci.

Dobitnik ste prošlogodišnje skandinavske nagrade za ljudsko dostojanstvo. Kako su napisali u obrazloženju, nagradu ste dobili zbog posebnog promicanja i osiguravanja osnovnih ljudskih prava. Što Vam ta nagrada znači?

Mnogo mi znači ta nagrada, jer je to bilo prvo veliko priznanje za ovaj posao kojim se bavimo već deset godina. Naime, u Skandinaviji se jako bore protiv katoličkog vrijednosnog sustava. I zato mi je ova nagrada bila veliko nadahnuće za nastavak rada naše organziacije Alliance Defending Freedom te sam po prvi put vidio budućnost za Skandinaviju. Smatram da postoji nekoliko zona borbe u Europi što se tiče borbe za prava katolika, a to su Švedska i svakako Hrvatska. Pojavile su se nove snage mladih katolika koji se bore za svoju budućnosti to me jako veseli.

Autor: Marija Pandžić/Laudato.hr

Odgovori

Skip to content