Petir otvorila izložbu o Stepincu zbog koje je Srbija poludjela

Snimio: Ivo Kronja

Izložba ‘Kardinal Alojzije Stepinac – Put svetosti (1898 – 1960 – 1998 – 2017) otvorena je u Šibeniku u nedjelju u podne, u gradskoj knjižnici, u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture.

Tako su i Šibenčani u prigodi da do 20. travnja vide izložbu o kojoj su dosad samo slušali, jer je riječ o istoj izložbi koja je 14. lipnja prošle godine upriličena u EU parlamentu u Bruxellesu, zaleganjem hrvatske europarlamentarke Marijane Petir, koja je istu izložbu otvorila i u Krešimirovom gradu.

Izložbu u Bruxellesu – koju je veli službena Srbija željela spriječiti svim silama, ali nije uspjela, jer je ‘čista kao suza, baš kao što je i Stepinac čist kao suza’ a na koncu je zbog toga smijenjen i srbijanski veleposlanik u Belgiji i poslan kući – Petir je napravila u suradnji sa zagrebačkom nadbiskupijom, njezinim Uredom za kulturna dobra i hrvatskim katoličkim sveučilištem, dok su ovoj šibenskoj suorganizatori bili i šibenska biskupija, Župa Sv. Jakova Apostola, Verbum d.o.o iz Šibenika.

Otvorenje izložbe, pored gradonačelnik Željka Burića i dogradonačelnika Zorana Smolića, te saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, pozdravio je i šibenski biskup Tomislav Rogić, te biskup u miru Ante Ivas, koji se prisjetio kako je kao mladi bogoslov čitavu noć bdio nad otvorenim odrom s s tijelom pokojnog kardinala Stepinca, dok su brojni građani, krišom stavljali na njega predmete koje su potom tijekom cijelog svog života čuvali kao kao svete relikvije. I sam je, kazao je, stavio na kardinalovo tijelo tijekom te noći, jednu sličicu s njegovim potpisom, koju i danas čuva.

‘Poznato je da je Stepinac još 1955 godine rekao da je pitanje ujedinjene Europe pitanje zdrave pameti i da je smatrao da upravo Europa bazirana na kršćanskim temeljima može ljudima pružiti blagostanje’ – kazala je Petir, podsjećajući na njegovu poznatu izreku da se u ljubavi prema svom hrvatskom narodu neće dati ni od koga natkriliti, za koju je rekla da bi i danas trebala biti misao vodilja svim našim političarima.

I ovom izložbom želi se, kazala je Petir, posredovati istina o Stepincu, o kojem su se, nakon nepravedne osude, širile i laži i dezinformacije. ‘Prešućivane su njegove humanitarne inicijative, da je na njegovu inicijativu pokrenut Caritas, ali i da je u suradnji s Dijanom Budisavljević i nekim drugim viđenijim inmtelektualcima među kojima je bilo i onih srpske nacionalnosti spasio preko 27 tisuća žena, djece i svih onih koji su bili u potrebi’ – kazala je Petir.

ZDRAVKO PILIĆ/MISIJA

1 comment

Odgovori

Skip to content