Kardinal Amato o mučeništvu Miroslava Bulešića

Mučeništvo don Miroslava Bulešića poziva na ustrajnost i postojanost vjere

{jathumbnail off}Kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetih, u opširnom intervjuu za talijanski program Radio Vatikana govorio je o mučeniku vjere Miroslavu Bulešiću, kojeg će 28. rujna u Puli proglasiti blaženim.

Hrvatski svećenik Miroslav Bulešić rodio se 13. svibnja 1920. u porečko-pulskoj biskupiji. U sjemenište je stupio u jedanaestoj godini, najprije u Kopru, a potom u Gorici i konačno u Rimu, na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Za svećenika je zaređen 11. travnja 1943. godine i služio u raznim župama, a u veljači je 1947. godine preuzeo službu zamjenika rektora u sjemeništu u Pazinu. Kada je 24. kolovoza 1947. godine pratio mons. Jakoba Ukmara, delegata tršćansko-koparskog biskupa, da podijeli sakrament Potvrde u župi Lanišće, komunistički su ga krvnici ubli, a mons. Ukmara su teško ranili – kazao je kardinal Amato i slušateljima ispričao okolnosti ubojstva don Miroslava Bulešića.

Na upit o okolnostima mučeništva, rekao je kako se valja prisjetiti da je Crkva u Hrvatskoj četrdesetih godina prošloga stoljeća bila žestoko progonjena. Tada je ubijeno 17% hrvatskoga klera. Svima je poznato ime blaženog Alojzija Viktora Stepinca, kardinala Svete Rimske Crkve. U svojoj je domovini Hrvatskoj hrabro branio vjersku slobodu, zato je uhićen je i strpan u zatvor, a potom u kućni pritvor u Krašiću gdje je 1960. godine i preminuo od bolesti koju je zadobio u zatvoru – kazao je kardinal Amato.

Govoreći o poruci budućega blaženika, kardinal Amato je rekao da mučeništvo don Miroslava Bulešića poziva na ustrajnost i stamenost vjere, kako se više nikada ne bi ponovila tragična Kajinova gesta, nego da bi se poštovala i obdržavala Isusova zapovijed ljubavi: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!” da se živi u miru, bratstvu i ljubavi.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content