Hrvatski državni vrh: Bilo kuda – UDBA svuda

Upravo je nevjerojatno koliko se životi današnjih hrvatskih političara i njihovih predaka isprepliću. Mesić-Perković, Josipović-Perković, Milanović-Perković, Račan-Perković, Mesić- Milanović svi su povezani i umreženi na “dobrobit” Hrvatske.

 

{jathumbnail off}Kada bi u jednoj normalnoj zemlji u javnost izašla informacija da su otac aktualnog predsjednika vlade i šef tajnih službi osobni prijatelji, već bi to samo po sebi bilo dovoljno za sumnju. Samim tim jer tu informaciju nitko nikada nije demantirao.

Pa ako bi se još doznalo da je spomenuti šef tajnih službi iz totalitarnog režima zaslužan za politički uspon mladog premijera jer ga je prvo zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova, zatim mu je pisao karakteristike na temelju kojih se vrtoglavo uspinjao u političkoj hijerarhiji, da bi na kraju vraćajući dug svom političkom patronatu premijer raznim smicalicama spriječio izručenje istog tog šefa tajnih službi optuženog za ubojstva svojih građana u drugim zemljama – e to bi već bio alarm za uzbunu.
U svakoj normalnoj zemlji takva kriminalno-političko-špijunska sprega zapravo i ne bi mogla funkcionirati ali u Hrvatskoj to očito nije razlog zbog kojeg bi netko preispitivao moralnopolitičku podobnost jednog od trojice najviših dužnosnika u državi.

Dakle Stipe Milanović, otac Zoranov i Josip Perković stari su suradnici. Priča kaže da se na Perkovićevu intervenciju sadašnji hrvatski premijer početkom devedesetih zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova. Priča se da je upravo Josip Perković 1993. molio Ivu Sanadera, tadašnjeg zamjenika ministra vanjskih poslova da zaposli mladog Zorana tada anonimnog službenika na Trgovačkom sudu. Mlađahni Zoran tada još nije bio član nijedne stranke (a za takvo mjesto morao si biti član HDZ-a) i po dolasku u MVP je brzo napredovao upravo zahvaljujući karakteristikama koje mu je pisao Josip Perković.
No zato mu je otac Stipe bio velika potpora. Kao član HDZ-a početkom devedesetih obnašao je dužnost pomoćnika ministra prosvjete Vlatka Pavletića. Priča također kaže kako “su mu japa” bili dobro pozicionirani i u socijalizmu. Jedno vrijeme kao tajnik kabineta Mike Tripala, pa je kao zagrebački gradski zastupnik vodio Odbor za izgradnju dvorane “Vatroslav Lisinski”. Kasnije je radio u Privrednoj banci a nakon pobjede HDZ-a, jednog dana ga je nazvao ministar kulture i prosvjete Vlatko Pavletić i ponudio mu položaj pomoćnika ministra zaduženog za financije. Na novoj funkciji Stipe Milanović, inače ekonomist po struci, ukinuo je SIZ-ove i pokušao uvesti štednju, što ga je dovelo u sukob sa samim Pavletićem. I kada je bilo očito da više ne može ostati u Ministarstvu u pomoć je priskočila još jedna poznata politička faca – Stipe Mesić. On je u to vrijeme bio predsjednik Sabora i pokušao je svoj utjecaj iskoristiti kako bi imenjaka Milanovića starijeg “uhljebio” kao veleposlanika u Ukrajinu, ali Stipe Mesić je ubrzo otišao iz HDZ-a pa je i Stipe Milanović izgubio “zaleđinu”.

Upravo je nevjerojatno koliko se životi današnjih hrvatskih političara i njihovih predaka isprepliću. Što bi rekao Stipe Mesić čim nekog zagrebeš ispod kože naći ćeš neku vezu – bilo da se radi o rodbinskoj, političkoj, udbaškoj i nekoj drugoj interesnoj. Mesić-Perković, Josipović-Perković, Milanović-Perković, Račan-Perković, Mesić-Milanović svi su povezani i umreženi na “dobrobit” Hrvatske. I tako u krug.
Možda je sada jasnije zbog čega Milanović mlađi čak i pod cijenu sankcija Hrvatskoj uporno štiti tatinog “frenda” iz prošlih vremena.

Tko zna što bi na sve ovo danas još rekao Zoranov djed Ante koji je bio poznati partizan i komunist iz Glavica pored Sinja. Njegov unuk kojeg je druga baka tajno krstila kao Marijana bez znanja Zoranovih roditelja u crkvi Sv. Petra i Pavla, danas je na čelu države koju nitko u obitelji nikada nije želio. A oko njega sve stari “drugovi” i njihova djeca.
Skandalozno je zapravo to što takva jedna špijunsko-udbaška sprega očito nije prepreka, već naprotiv prednost u građenju političkih karijera pojedinaca u zemlji koju su te iste političke elite danas dovele do sloma.

Autor: B. D./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content