Bleiburg – tisuće ljudi su pristigle i molile na groblju Unterloibach

Foto: narod.hr

U sklopu obilježavanja 72. obljetnice Bleiburške tragedije komemoracija je započela u 11 sati molitvom odrješenja na groblju Unterloibach od kud je procesija krenula prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju.

Središnje misno slavlje s početkom u 12 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup msgr. dr. Đuro Hranić.

Na komemoraciji su prisutni ministar državne imovine Goran Marić, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Bruna Esih, kandidatkinja za gradonačelnicu grada Zagreba, a s njom i Zlatko Hasanbegović, kandidat s njezine liste na lokalnim izborima. Ministar branitelja Tomo Medved došao je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Izaslanstvo koje je vodio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočilo je molitvi Dobrava kod Maribora i potom položilo vijenac kod spomenika na kojem piše “Mrtvima spomen – živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990.”

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina. Jer, dodao je, bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi.

Izaslanstvo je nastavilo put prema Bleiburškom polju u Austriji, gdje će se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održati Središnja komemoracija Bleiburške tragedije.

Predstavnik organizatora, Počasnog bleiburškog voda, rekao je ranije da se komemoracija održava svake godine od 1953., a u posljednjih 25 godina, od samostalnosti Hrvatske, za vrijeme SDP-ove većine, vlast je polagala cvijeće, ali je bila povukla pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content