Križni put i misa za žrtve komunističkog režima u Maceljskoj šumi

S križnog puta i mise u Maclju

Križnim putem, polaganjem vijenaca izaslanstava te misnim slavljem u crkvi Muke Isusove u nedjelju je u Maclju obilježena 72. obljetnica stradanja brojnih žrtava komunističkog režima koja su se dogodila početkom lipnja 1945.

Govoreći o važnosti obilježavanja tih događaja od prije 72 godine, izaslanik predsjednice Republike Josip Jurčević naglasio je da je Maceljska šuma jedna od stvarnih, ali i simboličnih mjesta suočavanja Hrvatske sa zločinačkom komunističkom prošlošću nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

“Zbog toga što je ovdje u Maceljskoj šumi 130-ak za sada evidentiranih stratišta i grobišta od kojih je 26 davne 1992. otkopano i nažalost tada počinje druga vrsta suočavanja. Tih 1163 posmrtnih ostataka stavljeno je u vreće i 13 godina je stajalo u različitim podrumima u krajnje sramnim uvjetima”, kazao je. Dodao je da su tek 2005. godine, zahvaljujući odgovornim pojedincima i udrugama civilnog društva, te žrtve konačno pokopane. Jurčević je rekao kako je to napravljeno bez mjerodavnih državnih institucija što govori da kao država još uvijek nismo u stanju suočiti se s tim činjenicama. Naglasio je da je krajnji čas da se to učini.

“Institucijski trebamo sve istražiti. Vrlo jasno osuditi te zločine i zločinački sustav. Isto tako se kao sustav, kao država, kao demokracija, distanciramo od tih zločina. Dok to ne napravimo, neće biti hrvatske budućnosti”, zaključio je Jurčević.

Na novinarsko pitanje da Udruga Macelj traži da se maceljske žrtve spomenu u povijesnim udžbenicima, Jurčević je naglasio da je Macelj samo jedno od 850 takvih stratišta u Hrvatskoj, ali da ih je sigurno i više jer su pojedine udruge i pojedinci locirali 300-tinjak drugih.

“Svakako da ne samo Macelj, već cijeli zločinački sustav treba spominjati u udžbenicima. Mlađim naraštajima je potrebno suočavanje kako ne bi nosili teret prošlosti”, kazao je Jurčević.

Prema nekim procjenama u Macelju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba. Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište komunističkog režima u Republici Hrvatskoj.
Dosada je na području Maclja istraženo 23 grobišta, a istraživanja su zaustavljena 1992. godine. U Macelju se nalaze i posmrtni ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine.

Zahvaljujući zalaganju članova Udruge Macelj 1945., a posebno fra Drage Brgleza, tadašnjeg župnika u Đurmancu i pokojnog predsjednika Udruge Macelj 1945. Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika križnog puta, u spomen grobnicu u Macelju položene su kosti 1163 pogubljene osobe. Bilo je to 22. listopada 2005. godine, a svečani pokop predvodio je tada kardinal Josip Bozanić.

U spomen tim žrtvama, kao i svim onima stradalim kasnije na križnom putu, služena je danas sveta misa koju je pohodilo više od tisuću hodočasnika. Svetu misu služio je zagrebački pomoćni biskup msgr. Mijo Gorski. Prije mise brojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće. Na misi je u ime Hrvatskog sabora bio saborski zastupnik iz Međimurja i bivši ministar Darko Horvat dok su u ime Počasnoga bleiburškog voda u Macelj stigli Vladimir Šeks i Vice Vukojević.

MISIJA / HINA

Odgovori

Skip to content