Žarko Puhovski ponovno o progovorio Crkvi

Foto: fah

“Katolička Crkva preko biskupa Košića u Sisku se upliće u izbore na jedan iznimno ružan način, to nitko ne spominje”, kazao je u nedjelju politički analitičar Žarko Puhovski u izbornom programu N1 televizije.

Podsjetimo, u Sisku je aktualna gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP i patneri) na nedjeljnim izborima s 15 posto razlike pobijedila Franju Šabana (HDZ) i zadržala gradonačelničko mjesto.

“Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček diskriminira nas katolike u gradu: ona je izbacivala s posla u javnim službama naše vjernike, ona je zabranila vjerski odgoj u gradskim vrtićima, ona je uskratila svaku potporu našem vjerskom vrtiću, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj”, izjavio je prošli tjedan Vlado Košić, biskup sisački.

“Molim se Bogu da se ta protugrađanska i protuvjerska vladavina gradom Siskom završi i da dođe netko tko će osjećati sve građane svojima i svima jednako pomagati. Ovo vraćanje u komunizam i partizanštinu ne može Sisku u 21. stoljeću donijeti ništa dobra”, kazao je sisački biskup uz poziv katoličkim vjernicima da glasaju za druge kandidate.

Puhovski i Crkva

Žarko Puhovski već je dao više izjava vezanih za Katoličku crkvu u Hrvatskoj. Među njima se posebno ističe replika na komentar Želimira Puljića iz 2015., kada je nadbiskup ustvrdio da oni biskupi koji su podržali peticiju ‘Za dom spremni’ moraju biti spremni odgovarati svima koji opravdano traže obrazloženje i argumente.

Želimir Puljić je tada kazao: “Smatram, stoga, kako bi bilo korisno i svrsishodno o određenom predmetu, koji u danom trenutku zaokuplja javnost, prirediti prigodan skup ljudi od struke koji će dati svoje stručne i znanstvene priloge. A nakon toga, temeljem zaključaka s toga skupa eventualno poduzeti očitovanje putem potpisa ili referenduma. U protivnom, postoji opasnost da se neku zanimljivu inicijativu ‘privatizira’, a ona može imati obilježja šireg, općeg interesa, pa je šteta ako nema znanstvenu i stručnu podlogu.

Puhovski je to prokomentirao ovako: “Najbolje bi bilo da se održi i referendum o tome treba li se Hrvatska zvati NDH. A srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića bi, logički, trebalo postaviti za predsjednika odbora za provedbu referenduma o promjeni imena RH u NDH. To što se sada događa samo je pokazatelj da biskupi žive izvan vremena i prostora, u koljačkoj prošlosti. A s obzirom na njihovu službenu funkciju, to je paradoksalno”.

Tko je Žarko Puhovski

Žarko Puhovski rođen je 1946. u Zagrebu, gdje je završio i školovanje. U gimnaziji je bio isključen iz Saveza socijalističke omladina zbog jednog referata o seksu i kontracepciji. Miko Tripalo ga je poslije vratio u tu organizaciju, navodi Večernji list.

Za vrijeme Hrvatskoga proljeća, početkom sedamdesetih, Puhovski je spadao u frakciju ondašnjih studenata koja se protivila reformskoj struji i branila jugoslavenski unitarizam. Nakon sloma Hrvatskog proljeća, bio jedan od krunskih svjedoka na političkim procesima negdašnjim studentskim kolegama: Draženu Budiši, Ivanu Zvonimiru Čičku, Goranu Dodigu, Anti Paradžiku i drugima.

Nakon studija fizike (u Zagrebu) i filozofije (u Frankfurtu) diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu. Od 1973. bio je asistent u Institutu za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu, a od 1975. predaje filozofiju politike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U politiku se vraća 1988. kao osnivač i predsjednik Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI), organizacije marksista koji su htjeli očuvati SFR Jugoslaviju od raspada unutarnjom reformom. U svojoj knjizi Socijalistička konstrukcija zbilje relativizira pravo republika SFR Jugoslavije na otcjepljenje i neovisnost.

Založio se, među ostalim, za to da „općine u kojima većina nije za otcjepljenje, ostaju u Jugoslaviji ako su uz njezinu (novu) granicu, a ako nisu uživaju posebna međunarodnopravno podržana jamstva vlastite posebnosti u prijelaznom razdoblju“.

Tijekom raspada Jugoslavije, zagovarao je tezu o dogovorenoj podjeli Bosne i Hercegovine između Hrvatske i Srbije koja u sebi uključuje etničko čišćenje Bošnjaka iz pripojenih područja s prešutnim pristankom međunarodne zajednice.

Izvor: narod.hr

2 comments

  1. Mario

    Najobicniji probisvijet koji misli da sve zna i osjeca se pozvan da uredjuje misljenja svima koji ne misle kao on.

Odgovori

Skip to content