Prikazan novi dokumentarni film o blaženom Alojziju Stepincu

U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u srijedu, 14. lipnja prikazan je novi dugometražni dokumentarni film o zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Katoličke crkve blaženom Alojziju Stepincu pod nazivom „Svetac, zločinac i dvorske lude“ scenarista Nenada Piskača, redatelja Jakova Sedlara i snimatelja Huga Ribarića u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt.

Riječ je o filmu u trajanju od 75 minuta koji na povijesnim vrelima i suvremenim činjenicama govori o dva ključna povijesna lika 20. stoljeća. Film daje odgovor na pitanja kome je blaženi mučenik Alojzije Stepinac sporan i kome je jugoslavenski maršal Tito idol. Film je potpuno dokumentiran i daje odličan povijesni prikaz vremena u kojemu su živjeli i djelovali svetac i zločinac, ali ujedno objašnjava i kontekst svega važnoga što se desilo u zadnjih stotinu godina hrvatske povijesti. To nije samo priča o Stepincu, to je i priča o Titu, kojega veličaju oni koji o Stepincu ne misle dobro. To su oni koji su u filmu nazvani „dvorskim ludama“, a koji medijski, na dnevnoj osnovi, pokušavaju sve kako bi napravili nemoguće: od Tita napraviti humanista, domoljuba i čovjekoljuba, a od Stepinca suprotno.

Prilog ovome filmu dragocjen je dokument jednoga, za Hrvate, tragičnoga vremena. Radi se o filmu “Suđenje Stepincu i njegovima” koji je tipičan primjer komunističke propagande Goebelsovoga tipa koji je napravljen 1946. u jugoslavenskoj komunističkoj tvornici laži. Naravno, protiv Alojzija Stepinca. Taj film adekvatno pokazuje čuveni Titov komunizam s tzv. “humanim licem”! Film je realiziran uz financijsku pomoć nekolicine istaknutih domoljuba iz hrvatske dijaspore (Anton Kikaš, Ilija Letica, Ante Kusturić, Slavko Katić…).

P6140162

Film „Svetac, zločinac i dvorske lude“ je istodobno bio prikazan i u kino dvorani „Sveti Juraj“ u Kaštel Sućurcu. Prikazivanju filma nazočio je i sam redatelj Jakov Sedlar, koji je na kraju projekcije u Splitu kazao kako je žalosna činjenica da više od 4 stoljeća neovisne Hrvatske još uvijek nemamo niti jednog znaka koji bi svjedočio o najvažnijem sudskom procesu nakon 1945. godine. „Zahvaljujući ekipi koja je radila na ovom filmu, u dvorani u kojoj je održan montirani komunistički proces, a koja danas služi kao gimnastička dvorana postavljena je ploča koju su trebali napraviti neki drugi s natpisom ‘Na ovom mjestu godine 1946. zločinački režim J. B. Tita u montiranom procesu osudilo nevinog nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca’“, kazao je Sedlar te dodao kako će od prodaje ovoga filma, cjelokupna svota novca biti iskorištena za prevođenje na engleski jezik i za distribuciju diljem svijeta.

Izvor: smn.hr

Odgovori

Skip to content