Hoće li Plenković platiti 8 glasova manjinaca mjestom u Ustavnom sudu?

Foto: fah

HDZ i SDP već su započeli razgovore o popunjavanju Ustavnog suda. Novinar Novog lista blizak SDP-u najavljuje kako se ta stranka slaže s prijedlogom HDZ-a da parlamentarna većina dobije dva ustavna suca, oni jednoga, ali predlažu da jednog od njih kandidiraju nacionalne manjine.

Manjine su zainteresirane, a kako Plenkovićeva većina u koaliciji sa HNS-om ovisi o Pupovčevim glasovima i glasovima drugih manjinaca – ne zvuči nerealno da se u Hrvatskoj, suprotno europskoj i svakoj drugoj praksi – postane Ustavni sudac jer nisi Hrvat, već Srbin, Talijan, Rom ili Mađar…

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav utvrdio je u utorak listu od 11 kandidata za tri suca Ustavnog suda koje će saslušati u idući utorak, 27. lipnja, a tri ustavna suca Hrvatski sabor će, očekuje se, izabrati do ljetne stanke i tako omogućiti tom sudu da radi u punom sastavu, s obzirom da je lani izabrano 10 od 13 sudaca.

Od 12 kandidatura, koliko ih je prispjelo na javni poziv, na razgovor s članovima Odbora bit će pozvano 11 kandidata. To su Miroslav Šeparović (predsjednik Ustavnog suda kojemu je mandat istekao u travnju), Mato Arlović i Antun Palarić (ustavni suci čiji mandati istječu u srpnju), Teodor Antić (glavni tajnik Suda), Mislav Kolakušić (sudac Trgovačkog suda u Zagrebu), Mila Mikecin Mišetić (odvjetnica), Goran Selanec (zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova), Mirjana Juričić (sutkinja Visokog upravnog suda), Sulejman Tabaković (viši savjetnik u Ministarstvu uprave), Vesna Posavec (sutkinja Prekršajnog suda) te Dragan Bolanča (sveučilišni profesor i bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i prorektor Sveučilišta u Splitu).

Izvor: narod.hr/novi list

Odgovori

Skip to content