Nikola Bašić: Nedemokratski bojkot!

Zna li netko, među čitateljima, kako izgleda demokratski bojkot, jer smo svjedoci tvrdnje od strane druga predsjednika nekakve, nam, Hrvatske čak doktora Ive Josipovića, a objavljeno u večernjaku nadnevkom 03.10.2012 / 10:49, pod naslovom: “Bojkot filma zbog Lustigovih uvjerenja je nedemokratski!“

Reče mi ponekad, moja,  najmlađa kćerka: Bože, svašta! A ja dodam: A šta ćeš! Vidi ti, ako me pamćenje služi, u veljači 2004. bilo je nadasve čovječji odnosno demokratski zabraniti prikazivanje dokumentarnog filma  o abortusu: „Nijemi krik“ od dr. Bernarda Natansona, koji je poubijao nekoliko desetaka tisuća nerođene djece na svojoj klinici u New Yorku, ali spoznavši da se radi o najvećem zločinu sadašnje civilizacije dao se potpuno okrenuti u borbu protiv abortusa, a jedan od instrumenta ili metoda je upravo taj dokumentarni film.

Film je prikazan u jednoj zagrebačkoj gimnaziji u trećem razredu preko sata vjeronauka, gdje je nekoj učenici bilo mučno to gledati, što je ispričala roditelju i evo ti hajke na taj film od te obitelji pa sve do ministarstva znanosti i obrazovanja, a da ne spomenem široku medijsku javnost, a posebno oporbene političare i razne anti-
hrvatske udruge, koje se financiraju iz državnog proračuna. U isto vrijeme, naravno, potpuno na demokratski način, po nekim karlovačkim srednjim školama  po hodnicima se bacalo kondome, a inače i po drugim školama učenici su si međusobno pokazivali u akciji MEMOAIDS kako se ti kondomi postavljaju (navlače). Dakle, druže presdsjedniče, film je zabranjen prikavati se po školama preko vjeronauka i to ne osmoškolcima, kao u slučaju oskarovca Lustiga, a kod ovoga nije riječ o zabrani, u Zadru i Kninu, nego starijim gimnazijalcima(III).

Nisu ravnatelji škola bili u prilici, pa i još uvijek, tj. i dan danas ne samo u Zagrebu izabrati ili ponovo pozvati na prikazivanje filma „Nijemi krik“, a vi se nadate kako će grad Knin(valjda gradonačelnica) pozvati Lustiga, i onda bi to bilo demokratski, da prikaže film.“Posljedni let Petra Ginza“ kako bi djeca upoznala stradanja u logorima smrti, kao što je ovdje slučaj logor Auschwitz. I u ono vrijeme (tempora mutantur), doba socijalizma „sa ljudskim licem“ osmoškolci su demokratskim putem bez objašnjenja roditeljima, a najmanje njihovom privolom, bila su vođena na prikazivanje partizanskih filmova, gdje je bilo krvi do koljena. Tko je smio pisnuti da je to nedemokratski? E lipi moj narode hrvatski, dokle ćeš dopusti sebi da te obmanjuju ili da budeš zaveden, grozno, ali baš grozno što moram napisati, zaveden pa i na visoko akademski način, ono baš školski?

Nikola Bašić, Vis

{vimeo}33106704{/vimeo}

Odgovori

Skip to content