U Splitu predstavljeni magazin „Vojna povijest“ i dvije knjige iz biblioteke „Hrvatska povijest“

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt 2. listopada 2012. u knjižnici Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu predstavljeni su magazin „Vojna povijest“ i dvije knjige iz biblioteke „Hrvatska povijest“. Prva knjiga je „Hrvatska legija: 369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija na Istočnom bojištu 1941.-1943.“ autora mr. sc. Amira Obhođaša i Jasona D. Marka. Druga knjiga je “Borba Hrvata protiv Trećeg Reicha. Hrvatski protuosovinski otpor i dinamika vojno-političkih strategija na hrvatskom ratištu u Drugom svjetskom ratu” autorice Neve Mihalić.

{jathumbnail off}Navedeni magazin i knjige predstavili su vojni povjesničari Mario Werhas, voditelj Vojnog muzeja Ministarstva obrane, i mr. sc. Amir Obhođaš, načelnik Odsjeka mikroteke i fototeke u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu i suautor knjige „Hrvatska legija“ te Zvonimir Despot, glavni urednik magazina „Vojna povijest“ i biblioteke knjiga „Hrvatska povijest“. U ime organizatora sve nazočne je pozdravio dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, koji je ujedno i moderirao događajem.

Knjiga „Hrvatska legija“ govori o 369. pukovniji, koja je bila u sastavu 6. njemačke armije, a u poglavlju pod nazivom „Staljingrad“ autori prate put pukovnije kroz sve razine pakla u gradu na Volgi. Ratni dnevnici i pukovnijski arhiv spašeni su od uništenja i izneseni iz Staljingrada, te iako se izvornici ovih dokumenata danas nalaze pohranjeni u Beogradu i nisu dostupni korisnicima, Obhođaš, koji je i sam arhivist, bio je u prilici proučavati ove dokumente na mikrofilmskim kopijama koje se nalaze u Hrvatskom državnom arhivu. U knjizi su korištene mnoge izvrsne fotografije. Prvo izdanje knjige bilo je 2010. godine u Australiji.

Knjiga „Borba Hrvata protiv Trećeg Reicha“ govori o hrvatskom nacionalnom protuosovinskom otporu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u II. svjetskom ratu. Uz partizanski pokret otpora s komunističkim vodstvom kao organizirani oružani oblik suprotstavljanja okupaciji, u Hrvatskoj se spontano rađao i disao vojno neorganizirani, politički neartikulirani protuosovinski otpor koji je potjecao od hrvatskog stanovništva, vojnika i časnika hrvatske regularne vojske te određenih političkih i građanskih krugova.

Po izlaganju predstavljača svi prisutni su imali priliku postaviti pitanje i iznijeti komentar na temu predstavljenih knjiga što ih je desetak i učinilo postavivši vrlo konstruktivna i dobra pitanja posebno na tematiku knjige „Hrvatska legija“.

Za HUB: dr Vide Popović

Odgovori

Skip to content