Pročitajte tko je i zašto kritizirao hrvatsku predsjednicu

Foto: fah

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske(CROSOL) i Kuća ljudskih prava uputili su otvoreno pismo predsjednici Republike, Kolindi Grabar Kitarović.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) koja okuplja 32 organizacije civilnog društva aktivne u području međunarodne razvojne suradnje i Kuća ljudskih prava Zagreb, ovim Vas putem pozivaju da iskoristite svoj autoritet i uspostavljene bliske vanjskopolitičke odnose s predsjednikom Republike Poljske, gospodinom Dudom i u okviru svojih mogućnosti, poduzmete korake koji će spriječiti odlazak Poljske u autoritarni režim.

Naime, kao što sigurno pratite, poljski parlament u zadnjih godinu i pol dana usvojio je niz anti-demokratskih zakona kojima derogira demokraciju u Poljskoj. Naše kolegice i kolege iz Poljske zamolili su nas da danas pošaljemo pismo predsjedniku Poljske (koje je u prilogu).

Najnoviji slučaj derogacije demokracije u Poljskoj je jučerašnje usvajanje zakona u poljskom parlamentu kojim se pod političku kontrolu vladajuće stranke u potpunosti stavlja Vrhovni sud Poljske. Ranije je derogiran Ustavni sud Poljske, a svakodnevno primamo izvješća od naših suradnika/ca iz Poljske o napadima na slobodu medija, civilno društvo i posebno o napadima na ljudska prava žena.

Kao što znate, zbog svega navedenog, Europska komisija razmatra aktivirati prema Poljskoj do sada nikada upotrebljene sankcije – gubitak prava glasa Poljske u Europskom vijeću.

Svjesni smo da je Poljska važna saveznica Hrvatske u vanjskoj politici. Ipak, vjerujem da se slažemo da hrvatska vanjska politika osim pragmatičnih ekonomskih interesa mora imati i jasne kriterije poštivanja ljudskih prava i demokracije. Ako krenemo motivirani dominantno ekonomskim interesima surađivati s Vladama koje krše ljudska prava i zatiru demokraciju, to će nam se na duge staze vratiti kao bumerang.

Dužnost RH u međunarodnim odnosima ne može biti samo sebično stjecanje vlastitog prosperiteta, nego i osiguranje da vladavina prava i zaštita ljudskih prava vladaju u zemljama partnericama RH.

Molimo Vas da nas izvijestite koje ste korake poduzeli kako bi pomogli poljskom narodu da nastavi živjeti u demokratskom društvu koje poštuje trodiobu vlasti, neovisnost civilnog društva, ljudska prava i slobodu medija”, stoji u otvorenom pismu predsjednici.

Predsjednik Upravnog odbora CROSOL-a je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije. Centar za mirovne studije nalazi se na adresi Selska cesta 112 na kojoj se nalazi i Platforma 112, unutar koje djeluje 60 organizacija civilnog društva kojima naravno pripada i CMS uz B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuću ljudskih prava, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Udrugu za samozastupanje, Udrugu za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udrugu za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelenu akciju, Žensku sobu – Centar za seksualna prava i druge.

CMS između ostalih financira Sorosova Zaklada za otvoreno društvo, Vlada RH, Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, MZOS, Grad Zagreb, EU, UNHCR, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Kuća ljudskih prava je mreža šest organizacija civilnog društva iz Zagreba: B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti i Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje.

Izvor: narod.hr

4 comments

  1. Ruzica Batarilo-Poljak

    sve ove “jako zabrinute “udruge za Poljski Narod i inace za dobro covjeka treba dobro staviti pod povecalo:sta rade, za koga rade?tko ih novcano i “idejno “potpomaze a sve novce koje dobivaju od vlade,grada i ostali lonaca za nerad odnosno za rad na stetu Lijepe Nase dati ljudima-plemenitim ljudima :nasim Vatrogascima,vojnicima i ostalim plemenitim ljudima koji su po cijenu svoga zivota gasili silne strasne podmetnute pozare kako bi ljudi obnovili svoje unistene domove i obnovili svoje maslenike itd.a isto da se svi koji su sve od sebe dali pri gasenju podmetnuti pozara malo odmore za novac koje dobivaju B.a.B.e ..”Protagori” itd a sve te ljencine koje sa nasim novcem podkopavaju temelje LIJEPE NASE
    poslati na ZGARISTA da posumljavaju

  2. Mario Milovčić

    Ljudi, koja drskost, bezobraština i nadmenost tih vječno “ugroženih” lažnih antifašista, tzv. boraca za ljudska prava, neoliberalnih, anacionalnih, antivjerskih, antidržavnih itd. NGO-a koje su se nakotile kao štakori iz filma Izbavitelj ili otrovne gljive pupavke poslije kiša. Oni bi predsjednici dijelili savjete što da čini, kako da vodi vanjsku politiku i što da kaže svojim kolegama iz Europe što da oni rade u svojim državama. Pa, Bosanci, Zelići, Pusići, Sarnavke, Teršeličke i ostala bratijo, to vi možete svjetovati svoje žene, muževe, ljubavnike/ce, djecu vanbračnu i zakonsku, pobačenu i rođenu, zlostavljanu i maženu, a za lovu koju dobivate od Soroša i ostalih masona te Vlade RH, ne radite i ne rujte protiv svoje Domovine koja vas obrazuje, hrani i udomljuje i ne pljujte po onima koji su vam omogućili da sve to možete. Nema države na svijetu koja ima ovoliko NGO-a, a koji stalno blate vlastitu državu (ako im je to)!? Kad ćete, “ugroženi”, vi jednom bit ZODS??

  3. Mario Caval

    Predsjednicu se krivi za sve zbog toga što Predsjednica vuče sve za Hrvatsku a ta stoka koja Predsjednicu napadaju nisu za Hrvatsku ta stoka mrzi sve što je Hrvatska!

  4. marijan

    Ponekad me ovi šugavi smradovi raspizde a sada nisu.Nemogu više.Podrepne muhe,dobro je da postoje oni su korisna gamad.Konji ne koriste wc papir zato oni bivaju korisni.Sve pojedu i to je dobro.Loše je to što za to primaju puno novaca iz proračuna.E sad ko daje?daju oni koji misle da će i njihov prst zamjenit.Neće oni moraju svoj umočit i još za koji dan oblizati.

Odgovori

Skip to content