Govori li Zoran Stevanović istinu: Smeta li transparent ‘Zapamtite Vukovar’?

Foto: www.mzos.hr

Suradnik, jedan od nacionalnih koordinatora FARE-a (Nogomet protiv rasizma u Europi), Zoran Stevanović, nakon brojnih prigovora ogorčenih građana te navijača, a poslije drakonske kazne Hajduku zbog navodnih rasističkih skandiranja navijača, eksplicitno je rekao kako FARE ne stoji iz ove prijave UEFA-i. Treba li uopće reći koliko bi na europske ambicije utjecala kazna UEFA-e ako bi ona ostala na snazi? Hajduk je, između ostaloga, kažnjen igranjem pred praznim tribinama, poznato je da je Torcida 12 igrač Hajduka.

“Nismo mi prijavili ništa s utakmice u Dugopolju, nismo upućeni u tu priču kao ni prije, makar su Damir Vrbanović i društvo iz HNS-a to svojevremeno potencirali. Dakle, nogomet nisu samo HNS, klubovi ili UEFA, nogomet ima širi spektar interesa. Niti prije nismo nadgledali, kao niti sada u ovom slučaju. Isto kao što nismo prijavili niti Joea Šimunića”, rekao je, kako smo već pisali, Zoran Stevanović. Ako nisu oni, tko je?

Nisu prijavili Šimunića, nisu, kaže Stevanović, prijavili Hajduk, smeta li im transparent ”Zapamtite Vukovar” na tribinama kad igra hrvatska nogometna reprezentacija, a koji navijači Vatrenih nerijetko razviju na stadionu?

Podsjetimo, nakon utakmice Hrvatska – Island 2:0, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine igralo u Brazilu, Damir Vrbanović je upitan i tko je zabranio transparent ”Zapamtite Vukovar”, uz podsjećanje na ćirilični natpis ‘Bykobap’ u rujnu u Beogradu, kao i paljenje hrvatske zastave na tribinama.

Što je tada eksplicitno rekao Damir Vrbanović?

“Prvi put danas sjajno pitanje! Izvikivalo se i kod nas ‘pederu’ i ‘cigane’ samo da se nekome napakosti. Činjenica je takva: Vukovar svi emotivno doživljavamo, mogu razumjeti da delegat to nije tako doživio. Htjeli smo mu reći da je ‘Zapamtite Vukovar’ sjećanje na sve žrtve, tražili smo i minutu šutnje prije utakmice, no delegat se uplašio, izgubio zrnce razuma, tražio tumačenje od Fife i drugo jutro dobio odgovor da bi to bilo protivno Fifinu stavu o izbjegavanju ikakvih drugih konotacija na stadionu osim sportskih. Drugi ‘banneri’, na kojima je pisalo samo Vukovar te imena drugih gradova nisu mu smetali.

Moram reći i da je transparent ‘Zapamtite Vukovar’ zasmetao FARE-u, kad nam već ljudi iz FARE-a dijele lekcije. A definitivno nije bio usmjeren prema nikome i možemo se svi osjećati povrijeđeni što je to maknuto…”

Zanimljivo, i tada je, dakle 2013. godine, Stevanović rekao kako ”mi nismo”, misleći na FARE-e, ‘‘prijavili Šimunića, to su odradili mediji…” Nesumnjivo, neki mediji imali su u tome svoje prste, ali…

“Imam njegovu prijavu na mom stolu”, rekao je u 11. mjesecu 2013. godine Vrbanović.

Netko je očito lagao.

srevanovicFoto: Snimka zaslona

Stevanović je nekoliko dana nakon toga i izjave Vrbanovića ponovno demantirao optužbe da FARE stoji iza ”uklanjanja transparenta Zapamtite Vukovar” s tribina, isto je tako dodao kako nemaju veze s prijavom Šimunića, ali nije krio da su upozorili UEFA-u!?

Hoće li Stevanović na kraju reći da mu ne smeta ni Thompsonova ‘Lijepa li si” na utakmicama Vatrenih? Neki tvrde da se FARE bori i protiv ove prekrasne ”neslužbene himne hrvatske reprezentacije.”

Podsjetimo, ”hrvatski FARE ”je zapravo Udruga ‘Korak ispred’ iz Rijeke, na čelu sa Zoranom Stevanovićem, koji još od ciklusa za SP 2006. surađuje s HNS-om: Pitaju se mnogi, zašto HNS uopće surađuje s njima, ako je istina sve što dugogodišnji nogometni dužnosnik Damir Vrbanović tvrdi?

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content