IZBORNIKA ACU PETROVIĆA JAKO POVRIJEDILO OTKAZIVANJE JOŠ JEDNOG REPREZENTATIVCA ‘To se tako ne radi, pogotovo ne onome tko ti je dao priliku’

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović u srijedu je istaknuo da ga je povrijedilo to što mu je centar Miro Bilan dva dana prije početka priprema rekao da nije spreman igrati za reprezentaciju.

“U subotu, dok smo bili na turniru u Kini, primio sam poziv od Mire Bilana. On mi je rekao da je nezadovoljan jer nema kluba, da ne bi volio riskirati ozljedu na pripremama, te da se ovog trenutka ne osjeća mentalno spremnim za reprezentaciju. Prekinuo sam razgovor i rekao sam mu da ćemo se čuti za dva dana kad se vratim u Hrvatsku, i tako je i bilo. No, u protekla dva i pol dana ja sam apsolvirao taj razgovor na način da ako netko mentalno nije sposoban za ove stvari, jednostavno nema što tražiti u reprezentaciji. Tako da to ne smatram njegovim otkazom, već sam ja odustao od njegova pozivanja u reprezentaciju”, rekao je izbornik Petrović na konferenciji za novinare.

“Mene osobno povrijedile su dvije stvari. Ja sam ga prošle sezone uvrstio u početnu petorku u svih deset službenih utakmica, i to nakon što ga je Perasović 2015. godine pozvao tek kao dvanaestog igrača. I zato ne možeš biti na taj način nekorektan prema nekome tko ti je dao taj status. Također, to se ne radi dva dana prije početka priprema”, napomenuo je Petrović.

Prije Bilana, izborniku su nastup u reprezentaciji otkazali centri Ante Žižić (Boston Celtics) i Ivica Zubac (LA Lakers) koji su igrali ljetnu NBA ligu, te Mario Hezonja (Orlando Magic).

“Moram reći da je od svih izostanaka, po meni, najveći hendikep izostanak ozlijeđenog Luke Babića. Nadam se da će nakon operacije njegova rehabilitacija ići u pravom smjeru i da će ubrzo biti na parketu, jer se radi o momku koji je pošten, kvalitetan i koji je zaslužio i dalje biti član A reprezentacije“, napomenuo je izbornik.

Na otkaze nekih igrača osvrnuo se i predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković:

“S jedne strane imate Bendera koji igra NBA ljetnu ligu i dolazi igrati za reprezentaciju. S druge strane imate igrače koji hoće igrati ljetnu ligu, ali neće igrati za reprezentaciju. Savez mora pronaći način kako na to odgovoriti, jer ja neću prihvatiti činjenicu da netko ne želi igrati danas, a želi igrati sutra”.

Izbornik Petrović izvijestio je i koji će se igrači, a koji su sudjelovali na turniru u Kini, priključiti pripremama A reprezentacije za Eurobasket. To su Dominik Mavra, Ivan Ramljak, Tomislav Zubčić i Ivan Buva. Još od ranije je poznato da su na popisu igrača Roko Leni Ukić, Marko Popović, Krunoslav Simon, Filip Krušlin, Bojan Bogdanović, Marko Tomas, Dario Šarić, Dragan Bender, Darko Planinić i Luka Žorić.

“Na popisu je sada 14 igrača koji na pripreme dolaze sa željom i voljom da nešto naprave. I ja sam ponosan što ću stati ispred te reprezentacije jer znam da svih 14 igrača dolaze na pripreme spremni da daju sve za ovu reprezentaciju“, kazao je Petrović.

Izbornik je izvijestio i o promjeni termina početka priprema, a što je povezano sa NBA pravilima: “Prošle godine smo radili pripreme na razini od 30 radnih dana plus slobodni dani, pa sam zato napravio program prema kojem su pripreme trebale početi 27. srpnja. No, u protekla četiri dana za naša tri NBA igrača – Šarića, Bogdanovića i Bendera – dobili smo program vezano uz njih i više se ne radi o 30 dana plus slobodni dani, već se radi o 28 plus slobodni dani. Toga se moramo pridržavati i to znači da se okupljamo 31. srpnja, a sa pripremama krećemo 1. kolovoza. Tih tri ili četiri dana manje vjerojatno će nam nedostajati na prijateljskim utakmicama koje ćemo igrati u prvoj fazi, ali važno je da budemo pravi u osmini finala, a do toga ima 40 dana”

Europsko prvenstvo, čiji su domaćini Finska, Izrael, Rumunjska i Turska, održava se od 31. kolovoza do 17. rujna, a 24 reprezentacije su podijeljene u četiri skupine i u osminu finala plasirat će se po četiri najbolje momčadi iz svake skupine.

Hrvatska se nalazi u skupini C, čije se utakmice igraju u rumunjskom Cluju, a u skupini su još i Češka, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska te Mađarska.

Izvor: HINA/sportske novosti

Odgovori

Skip to content