Hrvatski srednjoškolci osvojili srebrnu i tri brončane medalje na olimpijadi iz fizike

Hrvatski srednjoškolci osvojili su srebrnu i tri brončane medalje na upravo završenoj 48. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indoneziji, najvećem i najprestižnijem međunarodnom natjecanju učenika srednjih škola u znanju fizike.

Srebrnu medalju je osvojio Domagoj Perković, učenik 2. razreda u III. gimnaziji u Splitu, a brončane medalje osvojili su učenici Igor Kladarić (4. razred) iz slavonskobrodske Gimnazije Matija Mesić, Filip Marijanović (3. razred) iz XV. gimnazija u Zagrebu i Petar Suman (4. razred) iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu. Peti sudionik iz Hrvatske, Josip Jerolim Banović (4. razred) iz III. gimnazije u Splitu, pokazao je također vrlo dobro znanje, dobio je pohvalu.

Na ovogodišnjoj olimpijadi, koja se u Yogyakarti u Indoneziji održava od 16. do 24. srpnja, sudjelovalo je 395 učenika iz 86 zemalja širom svijeta. Učenici su prvo jedan dan rješavali dva praktična zadatka zatim drugi dan tri teorijska zadatka. Oba puta ispit je trajao po pet sati. Hrvatsku peteročlanu ekipu su vodili Filip Torić i Krešo Zadro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izbor hrvatske ekipe i njihovo sudjelovanje na olimpijadi organizira Hrvatsko fizikalno društvo. Sudjelovanje na olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

I mladi hrvatski matematičari jučer su postigli odličan uspjeh na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu – osvojili su dvije srebrne, tri brončane medalje i jednu pohvalu.

Izvor: Hina/hkv.hr

Odgovori

Skip to content