(VIDEO) Mesić surađivao s KOS-om u vrijeme agresije na Hrvatsku?

Pitanje o Mesićevoj suradnji s tajnim službama postavio je i pokojni Slobodan Milošević u Haagu kada je ovaj svjedočio protiv njega

 

{jathumbnail off}Bože Vukušić je u emisiji ‘Spektar’ emitiranoj na HRT-u izjavio da su ‘u hrvatskim medijima do sada su više puta objavljeni faksimili dokumenata da je Stjepan Mesić još pedesetih godina pristao na suradnju s UDBA-om. Ako je već sredinom pedesetih bio suradnik onda nije mogao suradnikom iste službe postati sedamdesetih’.

Nadalje Vukušić tvrdi da postoje indicije da je bivši predsjednik surađivao sa Aleksandrom – Acom Vasiljevićem, šefom KOS-a JNA, i to upravo pred agresiju na Hrvatsku. To pitanje je Mesiću postavio i pokojni Slobodan Milošević u Haagu kada je ovaj svjedočio protiv njega. Mesić tada ništa nije suvislo odgovorio petljajući o tome kako godinama nije mogao dobiti ‘jugoslavenski pasoš’.

Vukušić je također prokomentirao snimku razgovora između Vladimira Zagorca i Saše Perkovića, savjetnika za nacionalnu sigurnost Stjepana Mesića i Ive Josipovića, snimljenu od strane Vladimira Zagorca u Beču 2007. godine.

– Tu se vidi jedan prilični diletantizam i nestručnost u tome, kad su ga uspjeli navući na jedan takav otvoren razgovor – kazao je Vukušić, naglasivši kako je to u obitelji Perković tradicionalna pojava.

Dodao je da je njegov otac Josip Perković, radeći u ‘jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti jedanput uhićen u Švicarskoj a drugi put je za dlaku izbjegao uhićenje u Njemačkoj’, naglasivši da je u oba slučaja stariji Perković napredovao.

Drugi gost emisije, Gordan Malić, komentirajući snimku razgovora Saše Perkovića i Vladimira Zagorca rekao je ‘kako sama činjenica da osoba koja je napravila takav ‘gaf’ obnaša dužnost savjetnika Predsjednika Republike čini stvar ‘donekle ozbiljnijom’.

– Ja mislim da je on samo izvršavao zadaću tadašnjeg predsjednika, a priče o suradnicima tajnih služba su dio folklora – rekao je Malić.

 

 {youtube}TCYnvBv3xkU{/youtube}

 

Izvor: Dr.K./dnevno.hr/Croative.net

Odgovori

Skip to content