1. kolovoza 1995. Brijuni – Franjo Tuđman odlučio i rekao „Krećemo na Knin!“

Na Brijunima je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman održavao brojne sastanke. Najpoznatiji je Brijunski sastanak od 31. srpnja i 1. kolovoza 1995. na kojem je s generalima Hrvatske vojske i drugim vojnim dužnosnicima dogovorio konačni plan vojno-redarstvene operacije Oluja čija je uspješna izvedba Hrvatskoj i BiH donijela mir i slobodu.

Tada je odlučeno: „Krećemo na Knin!“

Sudionici tog sastanka bili su predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, Miroslav Tuđman, Davor Domazet-Lošo, Zvonimir Červenko, Vladimir Zagorec i generali Miljenko Crnjac, Mirko Norac, Mladen Markač i Ante Gotovina.

Dva tjedna prije ovoga, na Brijunima je održan tzv. prvi brijunski sastanak. Uz predsjednika Franju Tuđmana, sudjeluje isključivo vojni vrh, plus ministar obrane Gojko Šušak. To je, ustvari sastanak na kojemu su se izbistrili vojnički stavovi oko „Oluje“.

Ovaj drugi sastanak na Brijunima bio je održan u svojevrsnoj euforiji, nabijen političkom snagom i odlučnošću, a još više vojničkom. Razumljivo, jer tjedan dana prije, Gotovinine su snage poduzele i ostvarile velike pobjede u zaleđu Knina, u BiH, potisnule snage generala Ratka Mladića i došle u pobjedničku poziciju. Bihać je bio pred padom i čekao sudbinu Srebrenice i Vukovara, te postaje jasno da će RH napokon krenuti u oslobađanje okupiranih krajeva.

Uskoro, za koji dan, slavna Hrvatska vojska kreće s obronaka osvojene Dinare i pobjednički ulazi u najjače četničko uporište i centar pobune za stvaranje Velike Srbije – grad Knin.

Golemi hrvatski barjak se zavijorio na kninskoj tvrđavi i potvrdio istinu – Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu!

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content