Nečastivi u Parizu: Druže Tito mi ti se kunemo

Gotovo identičnu kapu, kao što je Titova na Goldsteinovoj  fotografiji, imao je zločinac Šljivančanin u Vukovaru, zločinac general Mladić u Škabrnji i Kijevu te mnogi drugi pripadnici velikosrpskih agresorskih snaga u Domovinskom ratu

 

{jathumbnail off}Ako je dozvoljeno držati sliku čovjeka odgovornog za najstrašnije zločine prema hrvatskom narodu, znači li to da je u hrvatskim veleposlanstvima onda dozvoljeno držanje slika zločinaca koje privatno simpatiziraju hrvatski diplomati? Da li ćemo onda naći i slike ostalih svjetskih zločinaca poput Staljina, Hitlera, Castra, Sadama ili možda Miloševića?
Sve dok Hrvatska jednom zauvijek ne raskrsti s demonima prošlosti, događat’ će se incidenti poput nedavnog kada su novinari u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu snimili veleposlanika Ivu Goldsteina kako sjedi u sobi za prijam ispod slike Josipa Broza Tita!!!

Nakon što su ga novinari pitali što Titova slika radi pored slike aktualnog predsjednika države Ive Josipovića i francuskog predsjednika Hollandea, on je u svom stilu bahato odgovorio kako se ona tu našla slučajno i da je baš “namjeravao za dvadesetak dana sliku pokloniti jednom pariškom kafiću u kojem je (zna to povjesničar Goldstein) Tito nerijetko navraćao” u vrijeme dok je boravio u gradu svjetla između prvog i drugog svjetskog rata.

Ovaj diplomatski gaf hrvatskog veleposlanika u Parizu prije svega je stvar njegove šefice Vesne Pusić, no kada je Goldstein u pitanju on definitivno nije slučajan. Naime, taj donedavni profesor hrvatske povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nikada nije skrivao svoje političko i ideološko opredjeljenje čak ni nakon osamostaljenja hrvatske države. Sva njegova riječ i svaki njegov potez unaprijed je dobro promišljen jer je on naprosto takav čovjek.

Iako je cijela Europa pa i zemlja u kojoj je on od veljače ove godine hrvatski veleposlanik, osudila sve totalitarne režime – i one fašističke ali i one komunističke proglasivši 23. kolovoz Danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoriratnih režima, Goldstein to ne priznaje. Godinama.

Njegovi opće poznati stavovi o razlici u zločinačkim metodama Nezavisne države Hrvatske i Titove Jugoslavije već su davno pročitano štivo, a što on misli o stvaranju moderne hrvatske države i Domovinskom ratu svatko tko želi može vrlo lako saznati iz njegove kontroverzne knjige”Hrvatska 1918-2008″ gdje je analizirao najznačajnije hrvatske ideološke značajke u 20. i 21. stoljeću počevši od jugoslavenske ideologije preko HSS-a, ustaša, partizana, komunističko-socijalističkog poretka nakon rata do konačno hrvatskog osamostaljenja.

Čovjek koji tako otvoreno mrzi prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i iskreno prezire vrijeme i rat koji je srušio njegovu nikad prežaljenu SFRJ “osobno mi ipak najteže pada ono što se događalo od 1990. godine naovamo jer u tom vremenu živim”, danas je voljom vladajućih ipak hrvatski veleposlanik u jednoj od najvažnijih zemalja Europe i Europske unije. Može li takva osoba predstavljati RH u inozemstvu pitanje je za njegove pretpostavljene, no ako smo mogli imati veleposlanike optužene za silovanje, šverc, financijske malverzacije i slično, onda možemo imati i one koji o današnjoj Hrvatskoj i nemaju baš najbolje mišljenje.

Dakle, kod Goldsteina ništa nije slučajno.

Incident sa Titovom slikom iz partizanskih dana je njegova poruka ili bolje rečeno njegov prezir prema današnjoj Hrvatskoj.

– Zakon propisuje što su službena obilježja RH (grb, zastava, himna) ali ne zabranjuje da se u središnjim prostorijama veleposlanstva drže fotografije obitelji, Hrvatske ili neke treće osobe, promptno su priopćili iz Ministarstva vanjskih poslova nakon što su saznali za slučaj Goldsteinov slučaj s Titovom slikom.

Nakon ovog šokantnog medijskog otkrića HSP dr.Ante Starčević zatražio je od ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, premijera Milanovića i predsjednika RH Ive Josipovića hitnu smjenu veleposlanika Goldsteina.

– Šokirani smo, ali ne iznenađeni načinom na koji pojedini diplomati i dužnosnici koriste službene prostorije u vlasništvu RH. Slika koja je prenijeta u hrvatskim medijima jasno pokazuje veleposlanika Goldsteina i sliku zločinca Tita u uniformi sa prepoznatljivim simbolom petokrake. HSP AS upozorava da su pod takvim obilježjima počinjeni strašni komunistički zločini u poslijeratnom razdoblju nakon 1945. godine, ali i zločini koji su se dogodili 1991. protiv hrvatskih civila i branitelja, a kojim se željelo spriječiti nastajanje suverene Republike Hrvatske 1991., čiji je Ivo Goldstein veleposlanik.

Gotovo identičnu kapu, koja je na fotografiji, imao je zločinac Šljivančanin u Vukovaru, zločinac general Mladić u Škabrnji i Kijevu te mnogi drugi pripadnici velikosrpskih agresorskih snaga u Domovinskom ratu.

Nakon jasnog i nedvosmislenog odgovora od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova kako ne postoji zabrana držanja slika Josipa Broza Tita pitamo ministricu vanjskih i europskih poslova da li to znači da je u hrvatskim veleposlanstvima dozvoljeno držanje slika zločinaca koje eventualno privatno simpatiziraju hrvatski diplomati? Da li ćemo naći i slike ostalih svjetskih zločinaca poput Staljina, Hitlera, Pol Pota itd, pitaju se u HSP-u.

– Podsjećamo hrvatsku javnost kako je HSP AS sa svojim koalicijskim partnerima upravo ovih dana pokrenuo inicijativu u Skupštini Grada Zagreba za promjenu imena Trga maršala Tita. Tito je svoje zločine nad hrvatskim narodom pokazao odobravanjem Križnog puta, otvaranjem Golog otoka i likvidiranjem hrvatske emigracije. Upozoravamo premijera Milanovića, predsjednika Josipovića i ministricu Pusić kako je RH od 1. srpnja 2013. punopravna članica EU i da se treba držati europskih vrijednosti pa tako i Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu u kojoj je izjednačen komunizam i fašizam, poručio je zamjenik predsjednice HSP AS Ivan Tepeš.

Autor: D.Bo/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content