Nadbiskup Puljić protiv Istanbulske konvencije i rodne ideologije: ‘Ne obaziru se na prirodni red stvari upisan u ljudsku narav’

„Društvu su potrebne kreposne i duhovne žene i majke koje imaju veliko ljudsko i humano srce te snažnu i stabilnu vjeru. Potrebne su izgrađene i moralne osobe koje razlikuju dobro od zla, koje poštuju život kao Božji dar i drže do moralnih propisa i zakona upisanih u ljudsku savjest. Za njih je obitelj božanska institucija, povlašteno mjesto osobnog rasta i odgoja budućih članova društva, Crkve i naroda. Zato je bolja i sretnija budućnost pojedinaca i društva u rukama dobrih i kreposnih žena i majki“ poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi koncelebriranog misnog slavlja koje je na svetkovinu Uznesenja BDM u utorak 15. kolovoza predvodio u svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, velebitskoj planinskoj uzvisini u župi sv. Jurja u Starigrad-Paklenici, a rijetki mediji prenijeli su njegove riječi.

„Žena i majka veliki je prirodni misterij, a budućnost je u rukama čestitih žena i majki“ naglasio je nadbiskup, istaknuvši da je majka izvor života koja hrani, štiti i brani mlado biće, nemoćno i potrebno zaštite. „Lijepo je vidjeti majku s djetetom u naručju kako žari altruizmom, nesebičnošću i požrtvovnošću. Stoga, reći za nekoga da je ‘dobar kao majka’ je najljepši kompli­ment nečijoj plemenitosti i čovjekoljublju. Jer ljudi žive od ljubavi i dobrote koja je u majci pri­rodno utjelovljena. Po maminoj žrtvi svi smo dobili život i grijali se na majčinoj ljubavi. Takvo ćudoredno, duhovno i veliko materinstvo, čisto i savjesno, uvijek pobuđuje poštovanje i predstavlja se kao ljudski i moralni ideal. Danas to valja u svakoj prilici isticati jer proživljavamo veliku krizu dostojanstva žene i strašnu krizu materinstva“ upozorio je mons. Puljić. Upozorio je i da „nije svaka majka velika. Ima ih koje ne vole svoje mate­rinstvo, pa nerado i preko volje postaju majke. Ima i onih koje ne vole svoj porod, jer u djeci ne vide Božji dar i Božji blagoslov, nego ekonomski problem i teret. Što reći o onima koje traže uništenje života u ime ‘ženskih prava’? To je perverzija najljepšega, najhumanijega i najsvetijega što je Bog stvorio pod majčinim srcem“ upozorio je nadbiskup. Treba pomoći suvremenim ženama i majkama da budu dostojne svog poziva, a djevojkama da postanu dobre i odgovorne žene i majke.

U svijetu izvrnutih vrednota, loših primjera i ponuda, treba pomoći ženama i majkama da ostanu na visini svog poziva i zadatka. „Nema pravog i prosvijetljenog materinstva bez Boga, vjere, bez molitve i pobožnosti, bez milosnog i sakramentalnog života. Uzorne majke, potrebne društvu i Crkvi, nadahnjuju se Gospinim primjerom, kleče pred njom, najvećom i najsvetijom ženom i Majkom i mole njezinu pomoć i blagoslov. One traže i nalaze snagu za ljubav i žrtvu pred oltarom i na pričesnoj klupi; uz vječno svjetlo Isusove dobrote i ljubavi. Kršćanske majke, zapalite to svjetlo dobrote u svom srcu! Budite svjesne svoga dostojanstva i ostanite ono što vam je u naravi upisano“ potaknuo je nadbiskup, zahvalivši Bogu „za svjetlo dobrote koje nam je preko Marije zasjalo, svjetlilo i očitovalo se u divnim likovima tolikih žena i majki kroz našu trinaeststoljetnu povijest“.

Nadbiskup je potaknuo na molitvu za obitelji, očeve i majke, da budu dostojni svog roditeljskog poziva, da djevojke znaju zavjetovati Gospi svoju čednost, djecu, obitelj i muževe; svi vjernici da budu ispunjeni strahopoštovanjem pred Bogom, životom i bračnom vjernošću. „Obraćamo se Mariji, ‘ženi zaogrnutoj suncem’, koja je već za života skupa sa svojim Sinom osjetila borbu dobra i zla, svjetla i tame. Molimo je neka podupre našu nadu, molitvu i borbu za istinu o čovjeku koju nam je Isus objavio. S njom koja je početak boljeg svijeta želimo graditi novo društvo u kojem će se poštivati ljudska i božanska prava. Želimo živjeti kao oni koji Boga poznaju, poštuju i priznaju, koji život poštuju! I od srca zahvaliti za naše obiteljsko stablo ‘kojeg bure ne iščupaše i požari ne izgoriše’“ rekao je zadarski nadbiskup.

Tragom navještaja o „znamenju velikom na nebu, o ženi zaogrnutoj suncem“, mons. Puljić je molio neka to Sunce po Mariji ponovno zasine svojim svjetlom u Europi, u Hrvatskoj i našem narodu, „kako bi bilo što manje tame, zabluda i poganskih načela koji nas sve više zapljuskuju. Ne samo u školama i odgoju, već i u kulturi, politici i društvenom životu“. To se osobito osjeća u zadnja dva desetljeća izglasavanjem zakona i konvencija po kojima se promovira rodna ideologija, upozorio je mons. Puljić, podsjetivši na period od Pekinške konferencije (1995.) do Istanbulske konvencije (2011.). „U njima se uz časnu borbu sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i u obiteljima, sve više nameću zavodljivom ali i agresivnom metodom pojmovi rodne ideologije. Promicatelji takvih zakona ne obaziru se na prirodni red stvari upisan u ljudsku narav. U ime sekularnosti, otklonili su prisutnost Boga iz Ustava Europske unije, pa ih ne zanima nadnaravni red zapovijedi i odredaba u knjigama Božjeg zakona“ istaknuo je mons. Puljić.

Ukazao je na nezamjenjivu ulogu Majke Božje i svih vrijednih žena i majki iz našeg roda, „koje usprkos silnih bura i brojnih požara sačuvaše korijene naše“ te im je zahvalio „za sve što imamo i što jesmo. Zamolimo Majku Božju za milosti, zaštitu i za sve što nam je potrebno. Ona kao majka čuje, shvaća, prihvaća i razumije. Valja nam se vratiti korijenima i oživjeti zavjete iz devetnice ‘Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata’. Valja nam ponovno useliti liturgiju i molitvu u domove. Molimo Gospu, na nebo uznesenu, neka nam pomogne ostvariti te visoke i časne ciljeve i ideale“ potaknuo je mons. Puljić, rekavši da su Marija i Elizabeta uzori kršćanskim ženama i majkama. Istaknuo je Marijinu spremnost poći služiti Elizabeti, iako joj anđeo to nije rekao, nego samo najavio kako i njezina rođakinja očekuje dijete. „I ništa više. Ali, ljubav je dosjetljiva. Kad je izrekla Bogu svoj Da, ona se pokazala spremnom služiti. Marija nije znala što se događa u Zaharijinoj kući prije razgovora s anđelom. Marija je blagoslovljena jer je ‘povjerovala da će se ispuniti što joj je rečeno od Gospodina’. Vrhunac njezine veličine je u nepokolebivoj vjeri u Božju Providnost i ljubav. Dvije velike žene i majke, Marija i Elizabeta, poticaj su za razmišljati o ulozi žene i majke u Crkvi i društvu. One su divni likovi iz povijesti spasenja koji govore o dostojanstvu žene i majke“ rekao je zadarski nadbiskup.

Izvor: narod.hr/Zadarska nadbiskupija

1 comment

Odgovori

Skip to content