BBC uvrstio stadion dalmatinskog trećeligaša među deset najčudesnijih na svijetu!

Slavni engleski BBC uvrstio je stadion Imotskog Gospin dolac u deset najčudesnijih sportskih arena svijeta! Na listi koju je objavila jedna od najpoznatijih svjetskih medijskih kuća stadion hrvatskog trećeligaša koji je smješten na atraktivnoj lokaciji iznad Imotskog u neposrednoj blizini tvrđave Topana i Modrog jezera našao se probranom društvu. Uz Gospin dolac u top 10 su i neke od najfascinantnijih, najegzotičnijih sportskih arena planete, drugi nogometni stadioni, zdanja za američki nogomet, kriket, igrališta za golf… Koja se sve redom nalaze na zaista posebnim, neobičnim lokacijama.

Koga je sve BBC uvrstio u svoj “top ten” najneobičnijih sportskih arena odnosno u kakvom se društvu našao stadion Imotskog najbolje govori lista “laureata”. Gospin dolac je uz bok Plutajućeg stadiona u Singapuru, stadiona za kriket podno snježnih Himalaja u indijskoj Dharamsali koja je dom Dalaj Lame, najpoznatije svjetske staze Formule 1 na ulicama Monte Carla… Treba li uopće reći više od toga? Već je Gospin dolac zbog svoje specifične, jedinstvene lokacije znao biti na listama najegzotičnijih svjetskih nogometnih stadiona. Međutim, posebnu težinu ima kada te hvali jedan BBC. A sada su u obzir i uzete baš sve svjetske sportske arene.

Stadion Gospin dolac nalazi se u vrtači podno imotske kule Topane. S kule se nakon oslobođenja od Turaka dometom topa određivala granica između Hrvatske, koja u to vrijeme bila u okviru Habsburške monarhije, i Osmanskog Carstva. A tik je uz nadaleko poznato Modro jezero. Raritet su stadioni poput ovog na kojima se može igrati nogomet istovremeno u svjetski jedinstvenom prirodnom okruženju, ali i spektakularnom povijesnom ambijentu.

– Podno kule od kamena, i jezera umodrena, ponosno igra on, Imotski šampion! – stihovi su pjesme Imotski šampion, himne kluba, njihovih navijača Galantara koja u svojim stihovima govori sve. Imotski ponosno igra na svom stadionu, podno kule od kamena i jezera umodrena. Vjerojatno će klub šampion (u seniorima) kao i dosad biti samo u nižim rangovima natjecanja (recimo u Trećoj ligi u kojoj se sada natječe). No, Imotski je kao klub i grad jedan od svjetskih šampiona zbog svog nesvakidašnjeg stadiona. Jer cijeli svijet bruji o ljepoti Gospinog doca i cijelog ambijenta u kojem se stadion nalazi.

Kao još jednom, modernijem dokazu kako su čovjek i kamen na ovim prostorima od pamtivijeka prisiljeni na suživot u kojem očito ne popušta uvijek pametniji. Još da mi u Hrvatskoj to znamo malo bolje iskoristiti, na krilima ovakve reklame sebe dodatno ispromovirati, barem obnoviti ovo prekrasno zdanje kojim se ponosimo..

Top 10 sportskih arena
Estadio BBVA Bancomer, Monterrey – Meksiko

Nogometni stadion Monterreya otvoren 2015. godine uopće se ne nalazi u Monterreyju već na rubu obližnjeg Guadalupea (šire područje Monterreya) tako da s ovog zdanja puca predivan pogled na obližnje planine. Dizajniran je u obliku oklopa pasanca.

HPCA stadium, Dharamsala – Indija

Stadion za kriket kapaciteta 23 tisuće gledatelja, a kratica HPCA znači Himachal Pradesh Cricket Association Stadium. Nalazi se na čak 1457 metara nadmorske visine, a u pozadini su snježne Himalaje. Dharmasala je najpoznatija kao dom Dalaj Lame iz Tibeta.

Big Sky Golf, Pemberton – Kanada

Arhitekt Bob Cupp smjestio je ovo golf igralište na fascinantnoj lokaciji u blizini Pembertona, obližnje Green River, kanjona, planina, sedam jezera… Na ovom raju na zemlji vjerojatno ni najveći mrzitelji golfa ne bi odoljeli pokušati pogoditi koju rupicu.

Estadi Comunal D’Andorra La Vella, Andora

“Zakopan” duboko usred oblacima i maglom okupanih planina Pirineja, između Španjolske i Francuske, na ovom zdanju je do 2014. utakmice igrala i nogometna reprezentacija Andore. U ovom pitoresknom okruženju igrala je i Hrvatska.

Queenstown Event Centre, Queenstown – Novi Zeland

Još jedan stadion za kriket koji je izgrađen na čudesnoj lokaciji (iako je ovo multifunkcionalno zdanje). Sa stadiona kapaciteta do 19 tisuće gledatelja pogled puca na obližnje planine “The Remarkables”, u blizini je jezero Wakatipu…

Stadion Gospin Dolac, Imotski – Hrvatska

Stadion koji može primiti do četiri tisuće gledatelja okružen je visokim liticama sa sjeverne strane, sa sjeverozapadne Modrim jezerom, a sa zapadne staroilirskom utvrdom Topana. Ime je dobio po zavjetnoj crkvi Gospe od Anđela koja se nalazi odmah uz sam stadion.

CenturyLink Field, Seattle – SAD

Gledali ste “Sleepless in Seattle” ili seriju “Frasier”. One “zgradurine” s malih/velikih ekrana koje su prepoznatljivi simboli Seattlea vide se sa domaćeg terena Seattle Seawaksa na kojem je dvaput oboren rekord po jačini buke navijača na stadionima.

Plutajući stadion, Marina Bay – Singapur

Nogometni stadion na kojem nitko ne želi biti sakupljač lopti. Nogometno igralište napravljeno je na platformi postavljeno u vodi dimenzija 120 sa 83 metra, a na kopnu tribina kapaciteta 30 tisuća gledatelja. S tribina puca fantastičan pogled na grad.

Hasteinsvollur, Vestmannaeyjar – Island

Ubojita ljepota. Jednim okom s tribina (ili terena) se prati utakmica, a drugim obližnji vulkan uz nadu “nije ovo valjda taj dan”. Kapaciteta je 2800 gledatelja, ugošćuje različite sportove, a najpoznatiji je kao dom trostrukog nogometnog prvaka Islanda IBV-a.

Staza u Monacu, Monte Carlo – Monaco

Dom daleko najpoznatije utrke Formule 1, jedine gradske utrke na tom nivou. Samo u Monte Carlu bolidi prolaze kroz tunele, marinu, pred jahtama i penthouseima milijunaša. “Koliko je lijepa staza, toliko je i opasna” najbolje su je opisale kolege iz BBC-a.

Izvor: Frane Vulas/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content