13. rujna 1995. Jajce – akcijom Maestral Hrvati maestralno uništili „slavni” 2. Krajiški korpus

Operacija Maestral je bila prva značajnija operacija združenih snaga Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veliki prostori zapadne Bosne uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ. Operacija Maestral zapravo se sastojala od dvije povezane ofenzive i trajala je od 8. rujna do 17. rujna 1995. godine.

Na današnji dan 1995. hrvatske snage su doslovno „pomele“ slavni i razvikani 2. Krajiški korpus, slomile srpsku obranu kao kulu od karata, te ušle u gradove Drvar i Jajce.

Srpska vojska je doživjela katastrofalan poraz od hrvatskih snaga.

Premda su se srpske snage upustile u ozbiljne borbe protiv snaga HV, HVO i ABiH, nisu uspjele spriječiti prodor tih snaga prema Banja Luci, kojoj su se hrvatske snage približile na svega 24 kilometra: daljnje napredovanje prema Banja Luci plod je političkih odluka – uz presudno posredništvo diplomacije SAD-a, kako svjedoči američki diplomat Richald Holbrooke u svojoj memoarskoj knjizi.

Tijek Maestrala – srpske utvrde padaju kao kule od karata

Operacija počinje u petak, 8. rujna iz pravca Glamoča i Kupresa – prve srpske linije su bile lako razbijene i u ruke 7. i 4. gardijskoj brigadi pada strateški važan planinski vrh Veliki Vitorog, visok 1906 m/nm, odakle se kontrolira široko područje od Kupreškog polja i Glamoča sve do Šipova, Jajca i Mrkonjić Grada.

Dana 12. rujna 1995. snage 4. gardijske brigade iz Splita zauzimaju gradić Šipovo, a 7. gardijska brigada iz Varaždina zauzima strateški iznimno važan prijevoj Mliništa na cesti između Glamoča i Mrkonjić Grada.

Sljedeći dan, srijeda, 13. rujna 1995. bio je iznimno uspješan – 7. gardijska brigada zauzima Drvar, 4. gardijska brigada zauzima grad Jajce, većinski hrvatski grad – nad slapovima Plive zavijorila se hrvatska zastava!

Jajce je imalo izuzetan simbolički i strateški značaj za Hrvate u BiH, poput Knina u Hrvatskoj. To je grad bosanskih kraljeva hrvatske plemićke krvi, a osnovao ga je Hrvat Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

Istog dana pada i Donji Vakuf u ruke 7. korpusa Armije BiH.

Na južnom ratištu, HV i HVO su osvojili nekoliko brda s kojih se mogao nadzirati grad Trebinje, najveće srpsko uporište u Hercegovini.

Dana 15. rujna 1995. jedinice 5. korpusa Armije BiH zauzimaju Bosanski Petrovac, a idućeg dana, 16. rujna pada i gradić Ključ. Narednog dana Armija BiH osvaja i Bosansku Krupu.

Nakon tjedan dana borbi, operacija završava. Zauzeto je i oslobođeno područje široko 100 i duboko 25 kilometara.

Najveća greška – zaustavljanje Hrvata pred Banja Lukom i Trebinjem

Najveći srpski grad u Bosni – Banja Luka – bila je pred padom, baš kao i u Hercegovini Trebinje. Pad ta dva grada koji su bili na dlanu Hrvatskoj vojsci bio je samo pitanje dana, jer su hrvatske izviđačke postrojbe već dolazile u njihova predgrađa.

Akcija Južni potez koja je bila nastavak Maestrala je – kako u intervjuu za “Europa Magazin” objašnjava u travnju 2011. Peter Galbright, ondašnji veleposlanik SAD u Hrvatskoj – zaustavljena na intervenciju američke diplomacije.

Zaustavljanje hrvatske vojske bio je potpuno pogrešan potez američke diplomacije što pokazuje današnja situacija u toj državi.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content