Marija Slišković i ”Feniks”

U srijedu, 13. studenog, u 19,30 sati, na KBF-u, Zrinsko-frankopanska 19, Split,  na ”Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju” bit će praizvedena antiratna monodrama ”Feniks” Silvane Dragun u produkciji Dramskog studija ”Ilirik”.Monodramu će izvesti glumica Rubina Sarajlić (BiH) u režiji Ante Nadomira Tadića Šutre. Tema monodrame je vrlo provokativna. Marija je Vukovarka koja prošla četnički logor i silovanje. Kroz turbulentni dijaloški monolog sa svojim ”ja”, agresorom i psihijatrom (likom u sjeni) pita se koji je smisao patnje, čemu ratovi i mržnja? Kako oprostiti, nakon svega roditi i postati majka? Iako se čini da Marija ne vidi izlaz u svojim patnjama, do iznenadnog obrata dolazi kad otkriva da je ljubav jedini pravi lijek za traumu. U vjeri i ljubavi pronalazi spas svoje duše. Odlučuje prekinuti spiralu zla i roditi dijete suprostavljajući se onima koji su je nagovarali na abortus. Ona se na radikalan način želi suprotstaviti zlu. Njena bitka završava tako da se od žrtve pretvara u pobjednicu, heroinu koja nošena gotovo nadnaravnom snagom uskrsava iz pepela poniženja. Psihijatar, lik u sjeni, kojemu povjerava patnje svoje duše divi se njezinoj vjeri i jakosti. Ohrabruje ju da nastavi ići tim putem naglašavajući kako je i u najtežim iskušenjima važno naučiti gledati preko zida patnje i ne dozvoliti da ostanemo zarobljeni u vlastitom zatvoru samosažaljenja i kazne.

Ova predstava govori o genocidu i pokazuje kako je cilj velikosrpske agresije nad zatočenim civilima u logoru bio oduzeti im smisao života i volju za život, i da smo kao društvo svi pozvani dati svoj obol u rasvjetljavanju istine o Domovinskom ratu, rehabilitaciji i liječenju ratnih strahota.  

”Moje tijelo je Zemlja posvađanih naroda, iskaspljena, izmučena. Moje ime je logorski broj, potrošački kod, 18246. Ja sam žena koje nema, država koju su psi rata na smrt osudili. (…) Ne! Niste vi pucali u broj, potrošački kod. Vi ste pucali u svoj zavičaj, majku, sestru, ženu koju volite, dijete za kojim čeznete. Sad kopate jame zaborava kako bi prekrili zločin. Ništa neće biti zaboravljeno. Zemlja vidi sve, Zemlja sve čuje. Vi i ja ćemo gledati zajedno u lice pravde. (Stanka) Srest ćemo se opet na raskrižju, u usudu. Srest ćemo se, krvniče opet, ti sa svojim bijesom, ja sa svojom tugom. Kako jadno! (Stanka) Mitove o mržnji Hrvata, Srba i Bošnjaka kovali su politički psihopati u piramidama zla. Zločinci svoju povijest pišu na mrtvačkoj glavi. (…) Mir! Kako ta riječ gordo zvuči u balkanskoj klaonici smrti. Nigdje nema mira, a svi se pozivaju na mir. (Granatiranje, zvuk sirene).” (ulomak iz monodrame ”Feniks” Silvane Dragun)

Nakon monodrame u trajanju od 30 minuta, okupljenima će se obratiti Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu.

Odgovori

Skip to content