Josip Jović: Crkva u sukobu s HDZ-om

Zbog rodne ideologije moglo bi doći do povijesnog sukoba Katoličke crkve u Hrvata i vodeće nacionalne stranke HDZ-a, koji su se do sada iskreno ili manje iskreno međusobno podržavali.

Nedavno je Europski parlament usvojio izvješće u kojemu se državama EU-a preporučuje ratifikacija Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija. Za ovo je izvješće glasovalo 489 parlamentaraca, dok ih je 114 bilo protiv, a 62 suzdržana.

U te progresivne snage europske demokracije i europskih vrijednosti svoju su malenkost, osim zastupnika lijevog spektra (Jakovčić, Radoš, Borzan) upisali HDZ-ovi zastupnici Dubravka Šuica i Željana Zovko, dok je Ivana Maletić bila suzdržana, protiv je bio samo Ivica Tolić, uz Ružu Tomašić i Marijanu Petir iz drugih stranaka.

Sudeći po tom izjašnjavanju po svoj će prilici i Hrvatski sabor ratificirati spomenutu konvenciju, koju, usput rečeno, ne želi ratificirati polovica država EU-a.

S druge strane, Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj (slično i udruga “U ime obitelji”) proteklog je tjedna zaključilo kako je sprječavanje nasilja nad ženama, što je valjda inaugurirano već u zakone svih civiliziranih zemalja, pa i u zakone naše, kao i nasilja nad svim ljudima, samo izgovor za afirmaciju kategorije roda, rodnosti, rodog identiteta itd., koje se na više mjesta spominju u Istanbulskoj konvenciji.

Crkva drži da se rodnom ideologijom negira antropološki identitet čovjeka te u konačnici, uz homoseksualnost, pedofiliju, relativizaciju braka te stvaranje djece bez roditelja, vodi rušenju obitelji kao temeljne društvene kategorije do koje je Crkvi najviše stalo. Slijedi poziv Saboru da odbije ratifikaciju.

Spomenuta ideologija hoće reći da rod nije uvjetovan biološkim činjenicama, on je, tvrdi jedna od dobro upućenih zagovornica ovog pogleda na spolnost i rodnost, performativni čin, a ne stabilna i koherentna kategorija.

Nitko nema, kaže ona, samo jedan rodni identitet, koji po volji aktiviramo u određenom konteksu. Zadani okviri muškosti i ženskosti samo su predrasude!

Drugim riječima, svatko može izabrati rod koji želi. Žena se ne rađa, nego se ženom postaje, čuvena je rečenica Sartreove suputnice i začetnice ovog pravca. Možeš se roditi s maternicom i biti muško.

U biologiji su poznati granični slučajevi gdje se priroda nije opredijelila, što je samo biološka devijacija koju valjda nositelji tih devijacija nastoje nametnuti kao opće pravilo. Dakako, takve iznimke kreatori novoga đavoljeg poretka koriste u cilju razaranja tradicionalnih društava i odnosa.

Hoće li, na koncu, jedna stranka koja sebe naziva kršćanskom i narodnjačkom prihvatiti ideologiju koja je protiv razuma i prirode, pitanje je dana, ali i pitanje njezine vlastite budućnosti. Kad se radi o karijerama, novcu i posluhu, lako se zaboravi narod koji te je birao i vjera u koji si se zaklinjao.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

1 comment

  1. polo

    Crkva je narod, a narod je Crkva. Sve ostalo je 23 rujna, ili svaki dan, a ovo je Hrvatska.

Odgovori

Skip to content