Priopćenje Hrvatske udruge Benedikt glede požara na žnjanskom platou

Potaknuti požarom na zapuštenom dijelu Žnjanskog platoa podsjećamo kako je Hrvatska udruga Benedikt višekratno, ali bezuspješno, upozoravala na realnost takve opasnosti. Stalno smo naglašavali da nije problem samo u lošem korištenju prostora, nego i o potpunoj nebrizi i izostanku bilo kakvog održavanja na istočnom, napuštenom i zapuštenom dijelu Žnjana, sve do Duilova, a riječ je o sedam hektara ili sedamdesetak tisuća metara kvadratnih zemljišta uz more koje stoji prepušteno zmijama i guštericama.

  1. Polovicom 2015. godine u priopćenju naše udruge, kao i na našem portalu www.hu-benedikt.hr, pitamo: Nije li neuređeni obrasli dio Žnjanskog platoa mogao biti barem pokošen…

  1. Pišemo dopis gradonačelniku, tražimo sastanak, ali on za nas nema vremena. Ipak, na inicijativu naše udruge, 19. siječnja 2016. godine održan je sastanak s predstavnicima Grada Splita, ali bez gradonačelnika. Gradonačelnik nije pokazao nikakav interes za naše prijedloge, iako smo predstavnike Grada pokušavali zainteresirati ukazivanjem da bi od toga vladajući imali i političke koristi.

  1. Problem Žnjana uključujemo i u program našeg tradicionalnog VIDIK festa za 2016. godinu. Okrugli stol na tu temu održan je uz učešće predstavnika Županije, Kotara Žnjan i naše udruge, dok je g. Zaninović nastupio u svoje ime jer je Grad odustao od službenog učešća na tribini. Prezentacija sadašnjeg stanja je neugodno iznenadila sve posjetitelje tribine. Gradonačelniku smo dostavili zaključke s Okruglog stola u kojima smo opet naglasili:

  • da se istočni dio žnjanskog platoa, kako do mora, tako i pokos poviše ceste, treba redovito održavati košnjom i uklanjanjem samonikle šikare;

  • da se postojeći zemljani putovi također trebaju održavati redovitim izravnanjem tucanikom ili jalovinom, kako se ne bi stvarale lokve vode i blato;

  • u godišnji program održavanja uključiti održavanje kompletnog prostora žnjanskog platoa (ne samo uski pojas plaže):

  • ukloniti deponirane materijale i barem djelomice poravnati istočni dio žnjanskog platoa.

  1. Krajem lipnja 2016. oglasili smo se priopćenjem “Kako to da nije moguće niti minimalno održavanje žnjanskih površina, ali gradnja ugostiteljskih objekata na istom prostoru ide bez zapreka?”.

  1. I u srpnju 2016. na istu se temu javljamo priopćenjem “Neka zaključe građani: Koliko je splitska gradska vlast učinkovita i kako upravlja gradskom imovinom”.

  1. Sve smo to ponovili i u priopćenju u rujnu 2016. riječima:

  • Ne zaboravite sedam hektara napuštenih površina koje samo treba staviti u program održavanja Parkova i nasada – održavati treba i površine koje nisu privedene konačnoj namjeni;

  • Postavite konačno barem petnaestak klupa i toliko koševa za otpatke na potezu do Duilova;

Situacija se sada promijenila. Rješenje Žnjana je postalo prioritet. A mi opet upozoravamo na sedam hektara neuređenog dijela Žnjanskog platoa koje, i prije izrade urbanističkog plana, treba održavati, barem poravnati i pokositi.

Upozoravali smo mi i na mogućnost požara, ali nitko nas nije slušao. Sada se pitamo hoće li netko za to odgovarati. Bilo kako, barem politički ili javnom osudom? Ili će sve šutke proći kao i sva naša dosadašnja upozoravanja, javne tribine i sl.

Za Hrvatsku udrugu Benedikt

Predsjednik: dr. Vide Popović

Odgovori

Skip to content