U Makarskoj prikazan film ‘Ovčara – neispričana priča’: Sjećanja na stradanje bez kojeg ne bi bilo hrvatske slobode

U manifestaciji ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju’, koju organizira Hrvatska udruga Benedikt u jedanaest gradova u Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uključio se Ogranak Matice hrvatske u Makarskoj te Nacionalni sindikat policije.

U dvorani Glazbene škole Makarska prikazan je dokumentarni film ‘Ovčara – neispričana priča’ autora Nikole Kajkića. Kako je prije projekcije istaknuo Ante Škrabić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj, na ovaj način matičari i njihovi prijatelji odaju pijetet stradalima u Vukovaru i Škabrnji, bez čijih nevinih žrtava ne bi bilo hrvatske slobode.

Radoslav Zaradić, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt, podsjetio je kako Udruga u Tjednu sjećanja organizira 25 različitih manifestacija. Zahvalio je Matici u Makarskoj na domaćinstvu filma kojim se pronosi istina o Domovinskom ratu.

– Jedan od temeljnih ciljeva organizacije ove manifestacije mladim naraštajima prenijeti znanja i svjedočanstva o događanjima u Domovinskom ratu jer su upravo oni ti koji će na tim temeljima izgrađivati našu budućnost – poručio je Zaradić.

Film govori o pokolju koji se dogodio u studenom 1991. godine tijekom srpske okupacije Vukovara, u kojem je prikazana sva strahota zlodjela počinjenih nad nevinim žrtvama na Ovčari, njih 276 među kojima je bila i jedna trudna žena i petnaestogodišnji dječak.

U filmu govore preživjeli vojnici Vilim Karlović, Hajdar Dodaj, Dragutin Berhofer i dr. Mirjana Semrnić Rutko. Iznose pojedinosti koje su osobno doživjeli ili vidjeli, vožnju autobusom zajedno s ranjenicima, događanja u hangarima, na Ovčari i nezamislivu brutalnost neprijatelja prema zarobljenima.

Izvor: makarsko-primorje.com

Odgovori

Skip to content