Josip Jović: Akademija pod pritiskom

Prema biološkoj sistematici, živuća vrsta ljudi i one izumrle pripadaju rodu homo, iliti čovjek. No, rod je danas u sveopćoj orvelovskoj inverziji pojmova postao ideološkom kategorijom oko koje se lome koplja, i to u vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije o borbi protiv nasilja na ženama, koja ovu kategoriju promovira paralelno sa spolom.

Da se radi baš o ideologiji i ni o kakvoj znanstvenoj činjenici, najbolje nam ilustrira žestok i nepomirljiv ton rasprava, tako karakterističan za ideološke i tzv. svjetonazorske teme.

U drugi plan pada nasilje nad ženama, protiv kojega formalno ustaje spomenuta konvencija, borbi protiv kojega nasilja, kao i svakog nasilja, nisu potrebne nikakve konvencije, već samo strogi zakoni i njihova striktna provedba.

Novu rundu polemika, koje neće biti okončane tako skoro, otvorilo je Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, upozorivši u svojoj izjavi i u pismu upućenom Saboru, Vladi i predsjednici kako Istanbulska konvencija rodnu ideologiju kao partikularnu želi implementirati u obrazovni sustav i nametnuti “rodno neutralni odgoj”.

Apelira se na pravo roditelja da odgajaju svoju djecu, na poštovanje znanstvenih spoznaja te hrvatskih i srednjoeuropskih tradicija. Rod se u svojoj ideološkoj odrednici, upozorava Vijeće, tumači kao nešto što je rezultat ponašanja, uloga i aktivnosti, za razliku od spola, koji je prirodna konstanta i antropološka datost.

Očekivano i nimalo akademski uslijedile su reakcije na ovu izjavu. Poletjele su bijesne ose iz osinjaka u koji je netko nepozvan neoprezno zavukao ruku. “Ženska mreža” i lezbijska udruga “Kontra” nazvale su izjavu retrogradnom, sramotnom i politikantskom, dok je stranka Pametno preporučila adresatima pisma da ga bace u spremnike za smeće, vidjevši u njemu nakaradne stavove dogmatskih klerikalnih udruga te vjerski fundamentalizam i tradicionalizam uperen protiv prava žena.

Veliki prosvjetitelj Boris Jokić zatražio je od predsjednika Akademije Zvonka Kusića neka se ogradi od izjave, što je ovaj pod tim pritiscima i učinio. Priopćeno je, posve neuobičajeno, kako to nije službeni stav HAZU-a.

No ne vjerujem kako se radi samo o pritisku navedenih udruga. Vjerojatno je sugestija stigla i sa samog vrha, jer Konvencija, tako je kazao Bruxelles, mora biti provedena, “Prozor mora pasti”. HDZ žali što Konvenciju nije ratificirala SDP-ova vlast pa to sada mora on napraviti.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba usvojilo je koncem prošle godine program rada koji su podržali svi HDZ-ovi vijećnici, u kojemu se, u neskladu sa samim nazivom povjerenstva, više spol ne spominje, nego samo rod pa se tako, da pukneš od smijeha, spominje rodna ravnopravnost, “rodno osjetljivi” politika, obrazovanje, proračun i jezik!?

Pa da nije riječ o ideologiji.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content