IVAN PERNAR – TREBALI SMO UĆI U UNIJU SA SRBIJOM I BOSNOM, A NE NJEMAČKOM!

Po mnogima kontroverzan saborski zastupnik Živog Zida Ivan Pernar ponovno šokira. Po tvrdnjama Pernara Jugoslavija je bila bolja unija od današnje Europske unije te bi Hrvatskoj po njegovom mišljenju bilo puno bolje da je ušla u uniju s Srbijom i Bosnom nego s Njemačkom.

Tu tvrdnju opravdava kako je u Jugoslaviji bilo bajno stanje da nije bilo dugova da su svi radili itd.. Drugim riječima klasične podvale koje već godinama slušamo a kojoj se svi vjerodostojni povjesničara pa i ekonomski analitičari zapravo ”smiju”.

Nismo sigurni vrijedili li uopće trošiti vrijeme osporavajući ove sulude tvrdnje no izdvojiti ćemo par primjera.

Početkom osamdesetih Jugoslavija je ostala bez novca za naftu pa su vladale redukcije. Vozila su mogla voziti svaki drugi dan, u ovisnosti o tome je li im registraska pločica završavala na parni ili neparni broj. Teško je i zamisliti u kojoj mjeri građanski život može biti zagađen redovima – redovi za kavu, redovi za deteržent, redovi za benzin, redovi za živežne namirnice.

Iz države niste mogli iznijeti više od nekoliko stotina maraka. Sve drugo tretiralo se kao prekršaj saveznih carinskih propisa. Poteškoća je u tome što ste većinu brendiranih marki mogli kupiti samo vani – u Trstu, Grazu, i tako dalje. Znate li da su 1981. svaki dan u tjednu bile redukcije struje? Oni rođeni sedamdesetih pisali su zadaće pod svijećama, televizija se nije gledalala

Jugoslavija je bila netržišno društvo, u kojemu je bilo dosta siromaštva: instucionalni okvir nije omogućavao institucionalno ostvarenje snova. Zato su svi posezali za neinstitucionalnim prečacima – vezama, vezicama, protekcijom, učlanjenjem u Partiju, podmićivanjem.

O tome bi mogli napisati cijelu knjigu i zapravo su takve knjige već i napisane što dokazuje u kojoj je mjeri Pernarovo razmišljanje nezrelo. Važno je napomenuti baš u ovom trenutku da raspad Jugoslavije nije počeo zbog nacionalne netrpeljivosti kako se danas voli prikazivati već zbog postupnog potpuno ekonomskog kolapsa zastarjelog i poraženog sustava na globalnoj razini.

Video je, dakako, skraćen, no ako ga želite pogledati u cijelosti to možete OVDJE.

Izvor: priznajem.hr

2 comments

  1. Ante Tomelić

    Pernaru je mjesto u nekom portalu poput “peščanika” “indexa” ili “tačno” gdje se može do mile volje iživljavati, ali u Saboru definitivno nije.

Odgovori

Skip to content